secundair logo knw 1

Gemeenten, waterschappen en provincies verwachten meer extreem weer in de toekomst, maar met name gemeenten en provincies anticiperen daar nauwelijks op.

Uit onderzoek van Arcadis, consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke gebouwde omgeving, blijkt dat 85 procent van gemeenten, waterschappen en provincies de komende jaren meer wateroverlast verwacht. Preventieve maatregelen worden echter nog maar nauwelijks genomen.

Arcadis hield het onderzoek onder lezers van het blad Binnenlands Bestuur. Uit de antwoorden van de 165 respondenten blijkt dat in minder dan de helft van de gevallen actief wordt getoetst of nieuwbouw en renovatie klimaatproof zijn. Net iets meer dan de helft neemt klimaatadaptieve maatregelen mee in werkzaamheden die al gepland staan.

Veel gemeenten onderschatten de mogelijke gevolgen van klimaatverandering, concludeert David van Raalten, Europees directeur Watermanagement van Arcadis. “Wij merken in gesprekken met gemeenten waar nog geen extreme wateroverlast is geweest, dat ze vaak denken: dat loopt hier wel los. Pas als het fout is gegaan, gaan de alarmbellen rinkelen.”

Gemeenten zijn onterecht bang dat zij voor de kosten van klimaatadaptatie opdraaien, signaleert Van Raalten. “Ze laten kansen liggen om ook private partijen daarin te betrekken. Grote investeerders bijvoorbeeld zijn vaak bereid geld te steken in klimaatadaptatie in combinatie met vastgoedontwikkeling, omdat dat op lange termijn rendabel is. Je creëert er simpelweg meer vastgoedwaarde mee.”

Van Raalten ziet in de onderzoeksuitkomsten aanleiding om bij gemeenten nog sterker te pleiten voor preventieve maatregelen. “In meer dan de helft van de gevallen wordt bij nieuwbouw of renovatie niet naar klimaatadaptatie gekeken. Dat is eigenlijk ongelooflijk. Als je maatregelen meteen bij de bouw meeneemt, is dat veel goedkoper dan achteraf. Afwegingen op het gebied van klimaatadaptatie moeten een vast onderdeel van ieder nieuwbouw- of renovatietraject zijn. Er is een breed palet aan maatregelen denkbaar, van waterberging op particulier terrein tot een herbestrating met waterdoorlatende stenen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦