secundair logo knw 1

De wereldgemeenschap moet duidelijker maken wat de waarde van water is. Dat schrijft Mark Rutte in een speciale blog voor het World Economic Forum.

De minister-president publiceerde zijn verhaal als lid van het High Level Panel on Water. Deze week vindt in Davos de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum plaats. Hierbij zijn 3.000 topondernemers, politici en andere kopstukken van de partij. In het Global Risks Report van het forum staan watercrises op de derde plaats in de top-tien van grootste risico’s voor de economische groei in de komende tien jaar. Deze klassering is gebaseerd op het oordeel van 750 experts.

Het rapport haalt een onderzoek van de Wereldbank uit 2016 aan. Hierin staat dat waterschaarste in regio’s als het Midden-Oosten en Sahel kan leiden tot een daling van het bruto nationaal product met 6 procent in 2050. Dit feit noemt Rutte ook in zijn blog met de titel ‘Water shaped my country's past, but it will shape the future for all of us’. Volgens hem is water cruciaal voor iedereen. De premier wijst op de ervaringen in Nederland waar constant nieuwe wateroplossingen worden bedacht.

We hebben volgens Rutte een gemeenschappelijke taal van watergebruikers nodig om besluitvorming en transparantie te verbeteren. Hij pleit ervoor om duidelijker te maken wat de waarde van water is, zowel vanuit economisch en sociaal perspectief als vanuit milieuoogpunt. Hierbij moet de wereldgemeenschap ook kijken naar waarden die moeilijk in geld zijn uit te drukken, zoals sociale ontwikkeling en de toekomst van de generaties na ons.

Gezien de toenemende waterschaarste wordt het steeds belangrijker om water meerdere keren te hergebruiken. Dit vereist dat iedereen rekening houdt met de behoeften van andere gebruikers. Rutte besluit met een concreet initiatief van het High Level Panel on Water. De bedoeling is om al in 2018 een uitgebreide en praktische tool voor het waarderen van water te presenteren, op basis van bijdragen en goede praktijkvoorbeelden van over de hele wereld.

Lees hier de blog.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie