secundair logo knw 1

De topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water gaan intensief samenwerken bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Hiervoor is tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs een intentieverklaring getekend.

Onder de verklaring staan de handtekeningen van boegbeelden Loek Hermans (Tuinbouw & Uitgangsmaterialen) en Hans Huis in ’t Veld (Water). De twee sectoren starten dit jaar nieuwe projecten, die zijn gebaseerd op een gezamenlijke programmering en financiering. Zij spreken de wens uit om de samenwerking in 2018 nog verder te versterken. Dan wordt ook gekeken of het mogelijk is om de topsector Agri & Food erbij te betrekken.

De beschikbaarheid van kwalitatief en kwantitatief voldoende water is van cruciaal belang voor de tuinbouw, zo is te lezen in de intentieverklaring. Er zijn grote uitdagingen bij het terugdringen van emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen en de zorg voor microbacterieel veilig water. Opgemerkt wordt dat cross-sectorale samenwerking een krachtig middel is om grensverleggende innovaties tot stand te brengen. “We kunnen niet zonder elkaar”, licht Hermans toe. “Want de tuinbouw kan niet zonder water. Belangrijk is om weinig water te gebruiken. Ook streven we naar zo min mogelijk emissies.”

Huis in ’t Veld benadrukt eveneens het belang van gezamenlijk optrekken. “Binnen de watersector werken we al veel samen bij watertechnologie en watermanagement. De toekomst ligt echter vooral in grensoverschrijdende initiatieven met andere topsectoren.” Volgens beiden onderscheidt Nederland zich hiermee internationaal. Hermans haalt de ontmoeting aan die hij een dag eerder met de Ethiopische minister van Landbouw had. “Die was zeer geïnteresseerd in de combinatie van tuinbouw en watertechnologie.”

Voorafgaand aan de ondertekening was er een workshop over de waterproblematiek in de tuinbouw. José Vogelezang (topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen) noemt als trend de toenemende onafhankelijkheid van bodem en klimaat. “Dat zorgt voor een grote efficiencyslag bij onder meer het watergebruik. Een voorbeeld is het plaatsen van vaste planten in substraatbedden. Hiermee wordt uitspoeling naar de grond voorkomen.” Toch zijn er nog voldoende uitdagingen, aldus Vogelezang. Zij presenteert een matrix met zestien thema’s die nader onderzoek verdienen. “Daarbij zijn volop kansen voor beide sectoren om te innoveren.”

Een belangrijke ontwikkeling binnen de tuinbouwsector is de waterzuiveringsplicht die op 1 januari 2018 wordt ingevoerd. Bedrijven moeten minimaal 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen verwijderen uit het looswater. Hiervoor zijn nog amper oplossingen op de markt. “Basale maatregelen bij de dompelbak volstaan niet”, vindt Peter Knippels van de KAVB, de branchevereniging van de bloembollensector. “We moeten op zoek naar oplossingen van buiten die meer duurzaam en effectief zijn.”

Volgens Wilco Wisse van glastuinbedrijf Lans is de zuiveringsplicht enerzijds een goede zaak. “Ondernemers gaan nadenken over andere mogelijkheden om water te gebruiken. Maar anderzijds: gaat de wet werken zoals de overheid wil? Nee! Omdat het water naar het riool gaat, verbetert de kwaliteit van sloten niet.” Zijn eigen bedrijf heeft een installatie gekocht om water te recirculeren en meststoffen te behouden. “Hiermee brengt waterzuivering wat op.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.