secundair logo knw 1

Het RIVM luidde deze week de noodklok: door aanhoudende droogte en een groeiende vraag naar drinkwater dreigt al in 2030 een drinkwatertekort. Een belangrijk bericht, dat ons met de neus op de niet zo rooskleurige feiten drukt. Maar de adviezen die het RIVM vervolgens geeft maken het probleem alleen maar groter. Terwijl de echte oplossing gewoon onder onze neus ligt.

door Ton van Remmen en Jan Willem Meisen

Ton van Remmen en Jan Willem Meisen verticaal Het RIVM zoekt de oplossing voor het drinkwatertekort vrijwel volledig in het uitbreiden van de waterwinning. De adviezen luiden: ‘Nieuwe winlocaties zoeken’, ‘vergunningen uitbreiden’, ‘buffercapaciteit vergroten’, ‘water uit het buitenland inkopen’. Adviezen waarmee we nog meer water oppompen, waardoor we nog meer water vervuilen en water nog schaarser maken. Het is alsof je iemand met een vies shirt aanraadt om een nieuw shirt te kopen in plaats van het te wassen.

Water hergebruiken
Waar de maatschappij écht bij gebaat is, is slimmere omgang met het water dat we al ‘hebben’. We beschikken namelijk al over miljarden liters potentieel bruikbaar water. Het valt uit de lucht en stroomt door onze sloten, beken en rivieren. Water met de potentie om te drinken, te irrigeren, te koelen, te sproeien, door te spoelen, of wat dan ook.

Een mooi initiatief is Drinkable Rivers, zij werken hard aan schone en veilige sloten, beken en rivieren. Alleen kiezen wij ervoor om dat water continu te vervuilen met ons afvalwater. Daar moeten we iets aan doen. Door te investeren in intensievere waterbehandeling, zowel bij de bestaande waterzuivering als bij bedrijven, kunnen we een groot deel van ons water twee tot drie keer hergebruiken. Hierdoor hoeven we veel minder nieuw grondwater op te pompen.

We doen het al lang
De hamvraag is natuurlijk: kunnen we zo’n zuiveringsstelsel wel realiseren? Het antwoord is: ja. Want dat doen we al. De Efteling gebruikt bijvoorbeeld honderdduizenden liters gezuiverd afvalwater van huishoudens uit de omgeving voor waterattracties, vijvers, fonteinen en beplanting. Forteiland Pampus maakt hoogwaardig drinkbaar water van het IJmeerwater. Met de bestaande zuiveringstechnieken, zoals UV-desinfectie, kunnen we schoon water terugleveren aan de natuur. Zodat we het ook weer als schoon water kunnen (her)gebruiken.

Water slimmer gebruiken doen we samen. Overheden door burgers en bedrijven (financieel) te stimuleren om water efficiënter te gebruiken en bedrijven door samen duurzame waterketens te vormen waarbij het afvalwater van de één bruikbaar water is voor de ander. Technisch is het al lang mogelijk. Nu we beseffen hoe hoog de nood is, is het tijd om het ook te doen. Laten we de handen ineenslaan en werken aan betere afvalwaterzuivering in Nederland. Dan hoeven we ons namelijk niet druk te maken om een drinkwatertekort in 2030, maar ook niet in al die jaren erna.

Ton van Remmen en Jan Willem Meisen zijn werkzaam bij Van Remmen UV Technology

 

LEES OOK:
H2O Actueel: Actieplan voor extra drinkwatercapaciteit aangekondigd

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.