secundair logo knw 1

Sluis op een plantage in Suriname | Foto Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht beschermt mensen tegen overstromingen en zorgt voor genoeg schoon water voor iedereen. Met iedereen wordt bedoeld alle 1,4 miljoen inwoners van het beheergebied, dat 17 gemeenten omspant. Als bestuursorgaan staat AGV ook midden in de samenleving en opent het zijn archieven.


door Joyce Sylvester


Joyce Sylvester 180 vk Joyce SylvesterNet als vele andere waterschappen in Nederland, heeft ook AGV te maken met het slavernijverleden, waar we vandaag stil bij staan met de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden en het Keti Koti Festival.

Denk alleen al aan het watermanagement dat op de koloniale plantages werd toegepast. Een typisch product van de Lage Landen, dat, zo blijkt uit de historische archieven, in Suriname en de Caraïbische eilanden werd aangewend om bijvoorbeeld kleiige, drassige grond in cultuur brengen. Dat was iets waar de Nederlanders goed in waren. Tot op de dag van vandaag treft men eeuwenoude gemalen en sluizen op die voormalige plantages.

Waterschappen beschikken over eeuwenoude kennis en ervaring op het gebied van watermanagement, en deze kennis en ervaring is ingezet in de voormalige koloniën. De vraag is gerechtvaardigd of de plantage-economie überhaupt wel tot stand had kunnen komen zonder deze kennis en ervaring in de overzeese rijksdelen toe te passen? Had de slavernij überhaupt kunnen ontstaan?

Familienamen
Hoe dan ook, vanuit zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft AGV twee onderzoekers van de Nederlandse slavernijgeschiedenis, Dineke Stam en Dienke Hondius, uitgenodigd om het historisch archief van het waterschap te onderzoeken op associaties met het slavernijverleden. Zij doken in de archieven. Dat heeft een drietal namen opgeleverd. Namen van lokale notabelen van wie bekend is dat ze gelieerd waren aan koloniale ondernemingen. Rijke kooplieden, invloedrijke families. En, ja, zij waren soms ook bestuurder van een polder of hoogheemraadschap.

Naamboekje Naamboekje van de dijkgraaf en hoogheemraden van Zeeburg en Diemerdijk – 1826Een van hen is Jan Elias Huydecoper, die huizen had aan de Amsterdamse Keizersgracht en een statige buitenplaats aan de Vecht. Behalve burgemeester van de hoofdstad was hij hoofdparticipant van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) én verbonden aan de hoogheemraden Zeeburg en Diemerdijk.

Een andere naam die opduikt is Abraham d’Arrest, eveneens een hoogheemraad en ook burgemeester (van Weesp), die investeringen had in de West-Indische Compagnie (WIC). Gerard Aernout Hasselaer, ten slotte, was behalve burgemeester van Amsterdam ook bewindhebber van de VOC. Zijn dochter was een van de beste vriendinnen van Belle van Zuylen.

Families als deze hebben veel geld verdiend. Ze investeerden in schepen en plantages, en raakten zo betrokken bij een verwerpelijk stelsel zonder echter direct geconfronteerd te worden met wat er overzee gebeurde. Die ellende bleef hier relatief onzichtbaar. Dat gold voor tal van Nederlanders in die tijd: wie ook maar een paar aandelen koffie had, was letterlijk aandeelhouder in de slavernij.

Herdenkingsjaar slavernijverleden
1 juli 2024 markeert de afsluiting van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, waarin Koninkrijk-breed extra aandacht is besteed aan dit pijnlijke, en tot voor kort onderbelichte onderdeel van onze gedeelde geschiedenis.

Als ieder ander Nederlands bestuursorgaan behoren ook waterschappen zich in te spannen om hun verleden onder ogen te zien. En Amstel, Gooi en Vecht is niet uniek: ook alle andere 20 waterschappen hebben historische archieven die kunnen worden ontsloten en die waardevolle informatie bevatten voor onderzoekers. Ik zou zeggen: kijk daar eens in.


Joyce Sylvester is dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?