secundair logo knw 1

Er is dringend behoefte aan slagvaardige, bestuurlijke regie, blijkt uit gesprekken met hoofdrolspelers in belangrijke dossiers, zoals waterbeheer, klimaatadaptatie en de bouw van een miljoen woningen. De politiek moet leveren.


door Bert Westenbrink


H2O nov 2021 cover 180 H2O novemberDit redactioneel wordt geschreven als er in Den Haag nog altijd wordt gesleuteld aan een nieuw kabinet en in Glasgow wordt gedelibereerd over het halen van de in Parijs afgesproken klimaatdoelen. Het zijn moeizame processen die leiden tot waterige politieke compromissen. Dat is niet waar de klimaataanpak om vraagt. U leest in H2O november:

“Natuurlijk waren de recente gebeurtenissen in Wallonië en de Eifel een wake-up call. Maar de klimaatadaptatieplannen die een aantal lidstaten naar aanleiding daarvan maken, zijn reactief - niet proactief.” (Hein Pieper, voorzitter van Europese koepelorganisatie van regionale en lokale waterbeheerders EUWMA)

“De publieke en daarmee politieke druk om snel en betaalbaar te bouwen is groot. Dat dit klimaatbestendig moet gebeuren, geldt nog lang niet als vanzelfsprekend. Gezien het enorme belang is verplichting absoluut noodzakelijk.” (Toon van der Klugt, dijkgraaf Schieland en de Krimpenerwaard)

“In de toekomst staan ons vaker extreme weersituaties te wachten, ook in het stroomgebied van de Maas in Frankrijk, België en Nederland. Zijn we daar klaar voor? Nee! Er is weliswaar een schat aan informatieve rapporten, maar die bieden te weinig handelingsperspectief.” (Arno Korsten, emeritus-hoogleraar bestuurskunde)

“Kijk naar de nieuwe klimaatadaptatiestrategie die de Europese Unie pas heeft opgesteld. De oude dateerde uit 2013, maar daar hebben de meeste lidstaten weinig mee gedaan. Die hebben een paper opgesteld, dat in de kast gelegd en daarna niks meer ondernomen.” (Pieper)

“Ook het bij elkaar leggen van afzonderlijke plannen aan een ‘watertafel’ – een van de laatste bewindsdaden van onze Cora – is slechts een optelsom, geen goed samenspelend orkest.” (Korsten)

Het is een oproep aan het politieke bedrijf: neem je verantwoordelijkheid en lever

De citaten vertellen hetzelfde verhaal: er is dringend behoefte aan slagvaardige, bestuurlijke regie. Pieper breekt een lans voor een Eurocommissaris voor water. Van der Klugt vraagt om harde doelafspraken en landelijke regelgeving bij de immense bouwopgaaf tot 2030. Korsten cum suis pleiten voor een systeemverantwoordelijke, een ‘deltacommissaris voor het stroomgebied van de Maas’.

Het is een oproep aan het politieke bedrijf: neem je verantwoordelijkheid en lever. En om de noodzaak te onderstrepen ook een citaat in deze H2O van de enige regisseur die Nederland wel rijk is, deltacommissaris Peter Glas. Hij zegt over de bouwopgaaf: “We moeten alles op alles zetten om een ramp voor te blijven en de gevolgen van extreem weer zoveel mogelijk te beperken.”


Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland