secundair logo knw 1

  • Colors: Blue Color

H2O Premium biedt u volledige artikelen uit het vakblad. De artikelen zijn beschikbaar voor de abonnees van H2O en leden van KNW. Bestaande leden kunnen hieronder inloggen. Meer informatie over onze abonnementen? Klik dan hier.

De dijk langs het Markermeer is versterkt met PFAS-houdende grond, terwijl bij de versterking van de stadsdijken in Zwolle scheepsladingen met PFAS-grond moesten worden afgevoerd naar Antwerpen. Waterbouwers werken nu 5 jaar met strenge regels voor PFAS en dat leidt tot zeer uiteenlopende praktijken. H2O maakt de balans op. “De huidige zeer strenge PFAS-norm jaagt ons allemaal op hoge kosten en veroorzaakt veel extra vervoersbewegingen met grond.”

Bioloog Peter van Puijenbroek bracht de afgelopen 20 jaar voor het Compendium voor de Leefomgeving de waterkwaliteit in kaart voor de Kaderrichtlijn Water. Wat vertellen ons zijn trends en indicatoren? “De ecologische staat is wel verbeterd, maar niet veel.” En: “De chemische kwaliteit is sterk achteruitgegaan. Bijna alles kleurt rood.”

De schade na een overstroming van de Noordzee, de grote rivieren en het IJsselmeer is niet verzekerbaar. En dat wordt het voorlopig ook niet. Jos Baeten, bestuursvoorzitter van a.s.r. en voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, had het graag anders gezien. “Weersextremen zorgen voor steeds meer overlast en schade.”

Vooruitkijken is in toenemende mate een ingewikkelde puzzel voor de waterschappen, zegt dijkgraaf Kees Jan de Vet van Brabantse Delta. Op een versterkte en winderige dijk in Drimmelen breekt hij daarom een lans voor ‘water en bodem sturend’, het beleidsprincipe dat het nieuwe kabinet wil afzwakken. “Voor ons is de klimaatopgave beslist niet vrijblijvend.”

In de polder van Drongelen bouwt Brabant Water een proefopstelling om brak grondwater te zuiveren tot drinkwater. De komende twee jaar wordt gekeken welke zuiveringstechnieken werken en wat de impact op de grondwaterspiegel en de waterkwaliteit is. “Deze proef is belangrijk om de leveringszekerheid te garanderen”, zegt Tim van Dijk, senior adviseur waterkwaliteit en technologie bij Brabant Water.