secundair logo knw 1

Foto Neolithic

De 3D geprinte walmuurput van Neolithic is op de RIONEDdag uitgeroepen tot innovatie van 2024 op het gebied van riolering en stedelijk waterbeheer. De 3D-printtechnologie met beton verandert het traditionele metselwerk van walmuurputten in een volledig op maat en binnen een kort tijdsbestek geklaarde klus. 

In Amsterdam plaatste Dura Vermeer vorig jaar in samenwerking met Neolithic, Waternet en de gemeente Amsterdam de allereerste 3D-geprinte walmuurput in het Jacob Catskade-project. Door de technologische aanpak werd een versnelde levering en installatie binnen een week mogelijk; de 3D-geprinte betonput van een meter hoog kon in een totale productietijd van slechts 40 minuten worden gerealiseerd. Bij traditionele methoden wordt de bekisting in een fabriek gemaakt en moet het beton vervolgens 28 dagen uitharden voordat het gebruikt kan worden, staat op de site van Dura Vermeer.

De samenwerking tussen het bouwbedrijf en Neolithic startte begin 2022. Dura Vermeer wilde ervaring opdoen met 3D-printen en vond in Neolithic een partner. "De focus ligt hierbij nadrukkelijk op ongewapende GWW-elementen, zoals de walmuurputten."

Na de succesvolle toepassing in Amsterdam dienden beide partners de prijs in voor deelname aan de verkiezing van RIONED innovatieprijs 2024. Op de RIONEDdag kreeg de inzending de meeste stemmen van de bezoekers.

Marieke Moorman, voorzitter raad van toezicht Stichting RIONED, zegt bij de toekenning van de prijs: “Neolithic laat zien hoe belangrijk het is om nieuwe toepassingen te bedenken voor bestaande situaties. Als je naar de inzendingen van de RIONED innovatieprijs kijkt dan zie je innovaties die de volle breedte van het werkveld bestrijken. Het laat zien dat stedelijk water volop in beweging is.” 

Naast de On-demand 3D-print putten waren genomineerd een tool van Rolsch die gemeenten inzicht biedt wanneer zij in zettingsgevoelig gebied delen van het rioolstelsel moeten vervangen en een toepassing (RIANT!) van Royal HaskoningDHV en Hoogheemraadschap van Rijnland die ‘online en up to date’ inzicht biedt in het functioneren van de afvalwaterketen, inclusief gemeentelijke gemalen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.