Het Vlaamse waterzuiveringsbedrijf Aquafin maakt in een rioleringsproject voor het eerst gebruik van buizen gemaakt van zwavelbeton. De rioolbuizen zijn 100 procent circulair, stelt betonbedrijf De Bonte Beton Group, dat de buis heeft ontwikkeld.
Aquafin gebruikt de duurzame rioolbuizen voor het eerst in een rioleringsproject in Brakel. Vorige maand werd daar officieel bij stilgestaan. Dat Aquafin als eerste bedrijf de innovatieve rioolbuis gebruikt is niet verwonderlijk, het waterzuiveringsbedrijf stelde tijdens de ontwikkeling een aantal testlocaties ter beschikking aan De Bonte Beton Group.
Het Belgische bedrijf werkte 12 jaar aan de ontwikkeling. In de rioolbuis wordt zwavel, een restproduct van olieraffinage, gebruikt als bindmiddel. In de klassieke buis zijn dat water en cement. De rioolbuis is volledig circulair, aldus het bedrijf. “Je kan de buis aan een relatief lage temperatuur van 130° graden smelten en nadien opnieuw laten stollen in een andere vorm. En dat oneindig vaak”, zegt ceo Filip De Bonte tegen de Belgische uitgave Bouwkroniek.
De productie van zwavelbeton is gebaseerd op het fysisch proces van smelten en stollen van zwavel. Dit proces resulteert in een degelijk en duurzaam beton, claimt de producent, die het zwavelbeton ook gebruikt voor de productie van spoorbielzen. Bij de productie van het beton komt tot 40 procent minder CO2 vrij.