De Durofort buis van Pipelife heeft de RIONED-innovatieprijs gewonnen. De buis die van volledig gerecycled plastic is gemaakt, kreeg vandaag 53 procent van de uitgebrachte stemmen tijdens de online RIONEDdag. De uitstroomband van de gemeente Helmond kreeg in de finale stemronde 47 procent van de stemmen.
Van de 12 inzendingen waren 3 innovaties genomineerd voor de prijs. De inzenders pitchten vanochtend hun product met video’s. Namens Pipelife, producent van kunststof leidingsystemen, vertelde Frank Terpstra over de Durofortbuis gemaakt van gerecycled plastic. “Uniek in de markt”, aldus de accountmanager. De buis is beschikbaar met een diameter van 125, 160 en 200 mm en heeft een levensduur van circa 100 jaar, maar kan zelf ook weer gerecyled worden, vertelde Terpstra.
De stemmers vonden de in Helmond ontwikkelde uitstroomband ook een sterke innovatie, getuige de stemverhouding. De band geldt in de afwatering van stedelijk water als alternatief voor een kolk. Onderhoudsvriendelijk, eenvoudig te plaatsen, sluit naadloos aan op bestaande banden, zichtbaar waterbeheer en oplossing voor overstort bij piekbuien, zo luidde de opsomming van de voordelen van de band.
Naast genoemde twee, was ook ingenieursadviesbureau Royal Haskoning DHV doorgedrongen tot de eindronde met Rainscape, een tool die automatisch berichten van social mediakanalen, nieuwsartikelen en P2000-meldingen verzamelt die betrekking hebben op wateroverlast en water-op-straat. De verzamelde berichten worden weergegeven in een interactieve GIS-kaart. Het geeft hierdoor inzicht in de werking van het riool- en watersysteem in een gemeente of zelfs op straatniveau. Deze innovatie kreeg in de eerste stemronde 28 procent van de stemmen.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen