secundair logo knw 1

De vestiging van Nijhuis Saur Industries in Groenlo | Foto NSI

Nijhuis Saur Industries (NSI) begint over enkele weken met de bouw van de nieuwe productielocatie in Doetinchem. Het is een van de eerste waterneutrale gebouwen in Nederland, vertelde ceo Menno Holterman bijna twee weken geleden tijdens de viering van het 120-jarig bestaan van het bedrijf. “Het is natuurinclusief en circulair, voldoet aan de laatste eisen van de Parijs-akkoorden en krijgt het hoogste BREEAM-excellence certificaat.”

Er ontstaat in Doetinchem een productieruimte van 50.000 vierkante meter. Dat is het dubbele van de ruimte die het bedrijf nu nog in Groenlo heeft. “We verwachten dit nodig te hebben vanwege de groeiende vraag naar schone afvalwateroplossingen in de wereld”, zei Holterman in een hal op de locatie in Groenlo, waar het bedrijf onder het motto ‘The Future is Water’ het jubileum vierde. Daar werd ook bekend gemaakt dat NSI als onderdeel van het jubileum een cheque van 5.120 euro doneert aan het initiatief Drinkable Rivers van Li An Phoa.

Nijhuis Future is Water 900 bMenno Holterman (midden) tijdens de viering van het 120-jarig bestaan

De viering gebeurde met klanten, medewerkers, relaties en zakenpartners die zich in workshops over actuele waterthema’s bogen. De resultaten van de brainstormsessies werden centraal gedeeld. Op het podium schetste Holterman de geschiedenis van Nijhuis die 120 jaar geleden begon als familiebedrijf in Winterswijk en uitgroeide tot leverancier van zogeheten turnkey oplossingen op het gebied van industriële en cummunale afvalwaterzuivering over de hele wereld.

De fusie tussen Nijhuis en Saur Industries in 2020 leidde tot een aanzienlijke uitbreiding en versterking van het dienstenaanbod in de watersector. Om de groei te illustreren gaf Holterman een overzicht van de recente projecten die NSI heeft opgezet, met afsluitend ‘het grootste industriële project’ dat het bedrijf uit de Achterhoek heeft binnengehaald, de afvalwaterbehandeling van een nieuwe chipfabriek in Italië. Dit omvangrijke project maakt deel uit van de bredere Europese strategie om de chipindustrie binnen de EU te versterken.

Het afvalwaterzuiveringsproject dat NSI voor zijn rekening neemt, heeft een waarde van 200 miljoen euro, zei Holterman. “We gaan de hele afvalwaterzuiveringsinstallatie uitrusten en alle verschillende zuiveringsstappen verbinden en we gaan deze faciliteit de komende 10 jaar exploiteren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland