secundair logo knw 1

De vestiging van Paques Biomaterials op het bedrijventerrein GETEC in Emmen werd oktober vorig jaar gevierd met het hijsen van de vlag | Foto Paques Biomaterials

Paques Biomaterials heeft 14 miljoen euro aan investeringsgeld opgehaald voor de bouw van een demofabriek in Emmen waarin het biopolymeer Caleyda wordt geproduceerd. In de toekomst moet er een full-scale extractiefabriek komen waar het biopolymeer op grote schaal (6 miljoen kg per jaar) geproduceerd gaat worden.

Paques Biomaterials wil op het bedrijventerrein GETEC in Emmen een demo-installatie bouwen voor de productie van het biopolymeer PHA onder de merknaam Caleyda. Met de financiering van Invest-NL en de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij NOM is die stap nu mogelijk. Onderdeel van de investeringsronde is ook een lening van Energiefonds Drenthe.

Caleyda geldt als voor natuurlijk alternatief voor plastic. Het biopolymeer PHA is 100 procent afbreekbaar. De ontwikkeling van de technologie om het biopolymeer uit afvalwater te winnen is 10 jaar geleden begonnen door het bedrijf Paques in samenwerking met TU Delft. 3 jaar geleden is de technologie ondergebracht in Paques Biomaterial, dat sindsdien heeft gewerkt aan verdere ontwikkeling van de technologie op laboratorium- en pilotschaal. 

In 2022 werd een proefinstallatie geplaatst op het terrein van afval- en energiebedrijf HVC in Dordrecht. In de installatie werden vetzuurrijke afvalwaterstromen gebruikt voor de voeding van bacteriën die PHA produceerden. De pilot die werd uitgevoerd in samenwerking met vijf waterschappen, was een succes en nadien werd de gepatenteerde technologie in samenwerking met Kolon Industries in Zuid-Korea, circulair reststromenbedrijf Looop in Venlo, en Senbis Polymer Innovations in Emmen verder verfijnd. 

Met de demofabriek in Emmen wil Paques Biomaterials de volgende stap zetten. Hier wordt het ruwe PHA geëxtraheerd tot een hoogkwalitatief biopolymeer dat voor een breed scala aan toepassingen gebruikt kan worden, staat in een persverklaring.

De potentie voor PHA is enorm groot, aldus Paques Biomaterials. De wereldwijde markt voor bioplastics groeit naar schatting van 2,18 miljoen ton in 2023 naar 7,43 miljoen ton in 2028, stelt het bedrijf dat de ambitie heeft om flink deel van deze groeimarkt in handen te krijgen. 

Om die reden wil het in de toekomst een 'full-scale extractiefabriek' bouwen waar het biopolymeer PHA op grote schaal (6 miljoen kg per jaar) geproduceerd gaat worden. Paques heeft daartoe al een optie genomen op een perceel van 3,2 hectare op het bedrijventerrein in Emmen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.