secundair logo knw 1

Foto: Vincent Basler / Hoogheemraadschap van Rijnland

Hoogheemraadschap van Rijnland past bij het baggeren van de Amstelveense Poel een innovatieve techniek toe om onder andere de elektrische kranen van energie te voorzien. Hiervoor worden waterstofcellen gebruikt.

Rijnland gaat samen met aannemer Verboon Maasland de waterkwaliteit in de Amstelveense Poel verbeteren. Het water is niet helder en bevat te veel blauwalgen. In een afgesloten deel daarvan, de Kleine Poel, start nu eerst een pilot om te testen of de maatregelen inderdaad goed werken.

Hierbij wordt gebruikgemaakt van enkele nieuwe technieken, waaronder de inzet van waterstofcellen bij het baggeren. De toelichting van Rijnland: “De elektrische kranen die de bagger ontgraven en overslaan, worden van energie voorzien door een waterstofaggregaat. Ook de bouwkeet en de duwboot worden daarmee opgeladen.”

Het baggeren op waterstof past volgens Rijnland bij het doel om 100 procent circulair te werken in 2050 . “Daarom verminderen we het gebruik van fossiele brandstoffen bij werkzaamheden én geven we nieuwe technieken een kans in onze projecten.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3?