secundair logo knw 1

Smart Air Injection van Seepex

Seepex heeft een nieuw technologie ontwikkeld voor het transport van ontwaterd zuiveringsslib. Het systeem maakt gebruik van excentrische verdringerpompen in combinatie met perslucht.

Een pomp perst het slib in een pijpleiding. Als hierin een bepaalde hoeveelheid slib is gepompt, gaat de pomp uit en wordt er perslucht in de leiding geblazen. Deze stuwt de prop slib verder de pijpleiding door. Het systeem is dus enigszins vergelijkbaar met buizenpost en staat bekend onder de naam Smart Air Injection (SAI). Het is geschikt voor slib met een droge stof gehalte van 20 tot 40 procent.

Naast een excentrische verdringerpomp bestaat SAI uit een tank voor perslucht en een compressor om deze te vullen plus uiteraard de nodige afsluiters. Daarnaast is een kleine verdringerpompen nodig, die een smeermiddel, bijvoorbeeld een polymeeroplossing, tussen de wand van de pijpleiding en het slib perst. Door het smeren is minder energie nodig om het slib door de leiding te persen.

SAI heeft, claimt producent Seepex, voordelen ten opzichte van de methoden die nu op afvalwaterzuiveringen gebruikt worden voor slibtransport. Het is minder complex en makkelijker te onderhouden dan bijvoorbeeld een systeem bestaande uit silo's, transportbanden en wormtransporteurs. Dit systeem heeft bovendien als nadelen de geuroverlast en de kans dat het slib door de inwerking van regenwater te nat wordt.

Een systeem met buizen heeft deze nadelen niet. Daar staat tegenover dat de huidige pijpleidingsystemen zeer hoge drukken vereisen om het slib er doorheen te kunnen persen. De benodigde druk kan oplopen tot 100 bar, waardoor grote pompen en dikwandige pijpen nodig zijn. Bij SAI is de druk maximaal 16 bar, hetgeen resulteert in aanzienlijk lagere investeringskosten. Bovendien kan het slib hierin tot 1.000 meter verpompt worden, hetgeen aanzienlijk verder is dan in de huidige pijpleidingsystemen.

SAI is sinds vorig jaar in gebruik bij Thames Water; een bedrijf dat drinkwater produceert en afvalwater verwerkt in een groot deel van het zuidwesten van Engeland.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.