secundair logo knw 1

SNB en SusPhos gaan samenwerken. Van links naar rechts: Luc Sijstermans (SNB), Silvester Bombeeck (SNB), Marissa de Boer (SusPhos), Wiebe Abma (SusPhos)

Startup SusPhos uit Leeuwarden wil met zuiveringsslibverwerker SNB een fabriek bouwen die fosfaat gaat terugwinnen uit vliegas, het restproduct dat overblijft na de verbranding van slib. De recyclingfabriek moet naast de reeds bestaande slibverwerkingsinstallatie van SNB in Moerdijk komen.

Beide partijen zijn een strategische samenwerking aangegaan. SusPhos brengt de zelf ontwikkelde en gepatenteerde technologie in om fosfaat terug te winnen. SNB verwerkt in Moerdijk jaarlijks 410.000 tot 430.000 ton ontwaterd zuiveringsslib van zeven aandeelhoudende waterschappen en is daarmee Europa’s grootste producent van vliegas.

Dit vliegas is een fosfaatrijk restproduct. “Als we al het fosfaat uit onze vliegas terugwinnen kunnen we in de fosfaatbehoefte voorzien die vergelijkbaar is met de behoefte van circa zestig procent van de Nederlandse bevolking”, zegt algemeen directeur Silvester Bombeeck van SNB in een persverklaring.

De recyclingfabriek gaat fosforzuur produceren. Daarnaast wordt een tweede product geproduceerd dat kan worden toegepast in de constructie-industrie. In een later stadium wordt ook gekeken naar het terugwinnen van diverse metalen.

Voor SusPhos is de samenwerking een belangrijke stap. De startup timmert al enige jaren aan de weg met de ontwikkeling van technologieën om ‘een volledige upcycling van fosfaatafvalstromen om een afvalvrij proces te creëren’.

Dat gebeurde tot dusverre op pilotniveau. Het bedrijf hoopt nu met de samenwerking met SNB de stap naar een grootschalige productie te maken. “De fosfaatrecyclingfabriek in Moerdijk gaat aantonen dat met onze technologie een gezonde business case te maken is van grootschalige fosfaatrecycling uit afvalwater”, zegt ceo Marissa de Boer van SusPhos.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?