secundair logo knw 1

SNB en SusPhos gaan samenwerken. Van links naar rechts: Luc Sijstermans (SNB), Silvester Bombeeck (SNB), Marissa de Boer (SusPhos), Wiebe Abma (SusPhos)

Startup SusPhos uit Leeuwarden wil met zuiveringsslibverwerker SNB een fabriek bouwen die fosfaat gaat terugwinnen uit vliegas, het restproduct dat overblijft na de verbranding van slib. De recyclingfabriek moet naast de reeds bestaande slibverwerkingsinstallatie van SNB in Moerdijk komen.

Beide partijen zijn een strategische samenwerking aangegaan. SusPhos brengt de zelf ontwikkelde en gepatenteerde technologie in om fosfaat terug te winnen. SNB verwerkt in Moerdijk jaarlijks 410.000 tot 430.000 ton ontwaterd zuiveringsslib van zeven aandeelhoudende waterschappen en is daarmee Europa’s grootste producent van vliegas.

Dit vliegas is een fosfaatrijk restproduct. “Als we al het fosfaat uit onze vliegas terugwinnen kunnen we in de fosfaatbehoefte voorzien die vergelijkbaar is met de behoefte van circa zestig procent van de Nederlandse bevolking”, zegt algemeen directeur Silvester Bombeeck van SNB in een persverklaring.

De recyclingfabriek gaat fosforzuur produceren. Daarnaast wordt een tweede product geproduceerd dat kan worden toegepast in de constructie-industrie. In een later stadium wordt ook gekeken naar het terugwinnen van diverse metalen.

Voor SusPhos is de samenwerking een belangrijke stap. De startup timmert al enige jaren aan de weg met de ontwikkeling van technologieën om ‘een volledige upcycling van fosfaatafvalstromen om een afvalvrij proces te creëren’.

Dat gebeurde tot dusverre op pilotniveau. Het bedrijf hoopt nu met de samenwerking met SNB de stap naar een grootschalige productie te maken. “De fosfaatrecyclingfabriek in Moerdijk gaat aantonen dat met onze technologie een gezonde business case te maken is van grootschalige fosfaatrecycling uit afvalwater”, zegt ceo Marissa de Boer van SusPhos.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.