secundair logo knw 1

Het proces van de Direct Ocean Capture technologie

De Nederlandse startup SeaO₂ heeft 2 miljoen euro aan nieuwe investeringen opgehaald. SeaO₂, een spin-off van TU Delft en Wetsus, ontwikkelde de Direct Ocean Capture technologie om grootschalige koolstofdioxide uit de oceaan te halen met behulp van een elektrochemische aanpak. De financiering moet de ontwikkeling van SeaO₂’s technologie versnellen en bijdragen aan het doel om tegen 2030 1 megaton en tegen 2045 1 gigaton CO₂ te verwijderen.

Aan de recente investeringsronde doen prominente investeerders mee, zoals DOEN Participaties, NEW-TTT fonds, Future Tech Ventures, CarbonFix, informele investeerders Eduard Talman en Siddharth Kambe, en anderen. De investering maakt de overgang van prototype naar pilot plant en een uitgebreid systeem voor monitoring, reporting en verificatie mogelijk. Ook de teamcapaciteit kan versterkt worden door de financiele steun. De testfabriek zal naar verwachting een jaarlijkse capaciteit van 250 ton CO₂ hebben en staat gepland voor lancering in de zomer van 2025.

Ruben Brands CEO SeaO2Ruben Brands"Deze investering is een erkenning van het harde werk en de toewijding van ons team", zegt Ruben Brands, ceo en medeoprichter van SeaO₂. “Met deze extra steun, die tot nu toe bestond uit subsidies, eigen investeringen en vroege klanten, kunnen we onze activiteiten opschalen en onze impact op klimaatverandering versnellen. Het is een cruciale stap richting ons doel om tegen 2030 1 megaton en tegen 2045 1 gigaton CO₂ te verwijderen en zo bij te dragen aan onze missie in de strijd tegen klimaatverandering.” 

Mijlpalen en erkenning 
Naast de financieringsronde heeft het bedrijf strategische samenwerkingen opgebouwd met organisaties als XPRIZE Carbon Removal, TU Delft, Klarna, Wetsus en Redstack. "Deze samenwerkingen hebben een belangrijke rol gespeeld in de technologische ontwikkeling en marktuitbreiding van het bedrijf en onderstrepen het potentieel om een leidende positie in de sector in te nemen", zegt Brands.

Onlangs behaalde het bedrijf enkele mijlpalen. Zo heeft het succesvol CO2 verwijderd uit de Waddenzee en in beton vastgelegd met partner Paebbl, werd het erkend in de top 100 van de XPRIZE-competitie en leverde het bekroonde pitches op op evenementen zoals The Next Web, Tech Tour Oceans en Tech Tour Water. 

"We willen uiteraard zo snel mogelijk opschalen”, zegt Brands. “Daarom hebben we ook deelgenomen aan diverse accelerator programma's zoals CEEZER, Blue Invest, AirMiners en Remove. Momenteel doen we veel kennis op door deelname aan de PortXL, Creative Destruction Lab / Xprize CDR en Ocean Vision programma’s. Daarnaast nemen we deel aan coalities zoals de Carbon Business Council, het Negative Emissions Platform en de CCU Alliantie."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3?