secundair logo knw 1

Het Franse afvalverwerking- en waterzuiveringsconcern Veolia en de Japanse handelsonderneming Itochu gaan een grote ontziltingsinstallatie bouwen in de stad Oxagon, onderdeel van het Saoedische innovatieproject Neom. De fabriek krijgt een productiecapaciteit van 500.000 kubieke meter per dag en wordt volledig aangedreven met hernieuwbare energie.

Neom is gesitueerd in het uiterste noordwesten van Saoedi-Arabië en is een project van de Saoedische overheid. Doel is om een nieuwe duurzame en innovatieve stad te ontwikkelen aan de Rode Zee, in een gebied dat geldt als speciale economische zone.

Enowa, dochteronderneming van Neom, heeft vorige week met Veolia en Itochu een intentieverklaring getekend voor de bouw van de ontziltingsfabriek. Het zal wereldwijd de eerste installatie worden, zo is de claim, die koolstofvrij met hernieuwbare energie zout water omzet in zoet water.

De nieuwe installatie moet een sleutelrol spelen in de verwezenlijking van Enowa’s ambities om voor Neom een duurzame watervoorziening te ontwikkelen voor huishoudelijk, industrieel en commercieel gebruik. De installatie moet wereldwijd de standaard worden voor geïntegreerde duurzame watersystemen in waterarme regio's. De intentie van Enowa is dan ook om de technologie te exporteren. 

De fabriek in Oxagon wordt uitgerust met geavanceerde membraantechnologie, waarmee naast ontzilt water ook geconcentreerde pekelstromen worden geproduceerd. Van deze pekel, die gewoonlijk wordt beschouwd als afvalproduct bij ontzilting, maakt Enowa nieuwe producten en materialen (boor, kalium, gips, magnesium en zeldzame metaalgrondstoffen), bestemd voor de lokale industrie of de export.

In 2024 moet de installatie het eerste zoet water gaan produceren. in 2025 moet de fabriek volledig in bedrijf zijn. Dan zal de installatie circa 30 procent van de totale watervraag van Neom leveren, aldus Enowa.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.