secundair logo knw 1

De installatie bij Plant One Rotterdam | Foto Zero Brine

In het Botlekgebied is een pilot van start gegaan die gericht is op het zuiveren van brijn, reststroom met verhoogde concentraties zouten. In de proefinstallatie wil Evides Industriewater waardevolle mineralen en zouten terugwinnen uit het zoute water.

De pilot is een initiatief van het internationale samenwerkingsverband Zero Brine en duurt vooralsnog vier jaar. De installatie staat op het terrein Plant One Rotterdam, een kennis- en innovatiecentrum in Rotterdam-Botlek waar duurzame procestechnologie wordt getest. Dat is dichtbij de Demiwater Plant van Evides Industriewater, waar brijn een reststroom is.

In de proefinstallatie is een aantal technologieën, die afzonderlijk zijn getest, achter elkaar geplaatst, zoals ionenwisseling, nanofiltratie, evaporatie, oxidatie van organische materialen en geavanceerde kristallisatie. De technieken zijn onder meer geleverd door het Nederlandse waterbehandelingsbedrijf Lenntech (nanofiltratie), de Technische Universiteit van Athene (verdamper) en de Universiteit van Palermo (kristallisator). TU Delft leidt het project.

Reeks
De test in Rotterdam is er een in een reeks. In Polen (kolencentrale) en Spanje (silicumfabriek) worden onder de vlag van Zero Brine en met Europees geld soortgelijke testen gedaan om naast zout waardevolle mineralen als magnesium uit industrieel afvalwater te halen. Daarbij worden andere technieken gebruikt. In Turkije (textielfabriek) wordt een vierde proefproject opgezet.

De zoektocht naar innovatieve technologieën om brijn te behandelen komt voort uit de behoefte om de reststromen te reduceren en hergebruik van water te vergroten. Ook dwingt wetgeving industrieën en waterbedrijven om hun lozingen van afvalwater, zoals brijn, te verminderen.

De Europese Unie zet in op een duurzame procesindustrie en terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater. Magnesium dat wordt teruggewonnen, bestempelt de EU als een van de kritische grondstoffen die momenteel voor 100 procent moeten worden geïmporteerd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.