Bij de renovatie van het rioolgemaal in Vorstenbosch heeft Van der Linden Pomptechniek het ‘Zweedse model’ geïntroduceerd. Dat betekent dat de pompen boven de natte kelder staan en het afvalwater wordt aangezogen met twee aanzuigleidingen. Aa en Maas ziet toekomst in het model.
“Er heerste in eerste instantie scepsis, zoals wel vaker bij 'nieuwe' ideeën. Door bestaande Zweedse modellen te bekijken en in gesprek te gaan met de gebruikers is deze scepsis weggenomen”, stelt Aa en Maas. De ontwikkeling van het concept had plaats in een bouwteam, een werkwijze waar het waterschap ervaring mee wilde opdoen.
Om de aannemer ruimte te bieden voor input van kennis en inzichten stelde het waterschap minimale voorwaarden: afname afspraak 85 m3/uur; 100 procent redundantie; droog werken aan de elektrotechnische installatie.
Onder water
Het gemaal in Vorstenbosch heeft pompen die onder water staan. Twee pompen in de natte kelder, een watermeterput, een debietmeter, een piglanceer- en een elektrotechnische installatie die makkelijk toegankelijk is, aldus Aa en Maas. "Gezien de eis om droog te werken moest er voor de elektrotechnische installatie een andere oplossing komen."
Het Zweedse model bood uitkomst. Aa en Maas: “Bij het ‘Zweeds model’ staan de pompen boven de natte kelder en wordt het afvalwater met twee aanzuigleidingen aangezogen. Door het bedieningshuis voor de elektra ietwat groter te maken dan gebruikelijk, is er ruimte voor de pompinstallatie. Hierdoor kunnen de medewerkers van het waterschap niet alleen droog aan de elektra werken, maar ook schoon aan de pomp, op een prettige werkhoogte, met voldoende licht en een aangename temperatuur. Daarnaast zijn er geen extra hijsmiddelen meer nodig bij inspecties en zijn er geen storingen meer bij het naar boven halen van de pomp.”
Het gerenoveerde gemaal is sinds eind 2018 in gebruik. En het bevalt goed. De renovatie van de volgende twee gemalen van Aa en Maas staat al ingepland volgens deze ‘nieuwe’ uitvoeringswijze, laat het waterschap weten.