secundair logo knw 1

Na zes jaar voorbereiding ligt er een ambitieus ontwerp voor een gecombineerde dijkversterking, rivierverruiming en natuurontwikkeling langs de Maas tussen Ravenstein en Lith. Hoe kijken de plannenmakers terug op het proces van de Meanderende Maas? “Ik heb veel van soortgelijke trajecten in het land gedaan. Dit vond ik de meest geslaagde.”


door Wim Eikelboom | Beeld Aa en Maas, Herma Steenmeijer


Als hij door het boekje bladert met de opbrengst van zeventien werkplaatsbijeenkomsten met de bevolking, bekruipt Jan Bouman een gevoel van voldoening. “We waren open met elkaar in gesprek”, blikt hij terug. “Het was een echte Brabantse manier om het op deze manier te doen. Het woord ‘ons’ leeft echt in deze regio langs de Maas. Er is hier veel wij-gevoel en mensen nemen de tijd om te luisteren naar de ander.”

Bouman, projectmanager bij Land-ID, was vier jaar lang medeverantwoordelijk voor het organiseren van bijeenkomsten met de bevolking langs de Maas om plannen en ideeën samen uit te werken. De inzet was: onder de noemer Meanderende Maas een breed gedragen ontwerp maken voor de dijkversterking, rivierverruiming en nieuwe kansen voor natuur, recreatie en economie tussen Ravenstein en Lith.


Meanderende gallerij 2