Adriaan Antonis, senior onderzoeker bij Wageningen University & Research, dierenarts én biologisch-dynamisch boer, bedacht een nieuw classificatiesysteem voor water. Zes extra categorieën moeten de complexe rol van water in het voedselsysteem duidelijk maken. ‘Het overgrote deel van de zeeën is net zo vruchtbaar als een woestijn.’
Tekst Dorine van Kesteren
Niet alleen blauw, groen en grijs, maar ook indigo, turqoise, wit, zwart, aqua en terra. Adriaan Antonis en het team Circulariteit van Wageningen University & Research hebben een flink kleurenpalet toegevoegd aan de bestaande indeling van watersoorten (zie kader). Dat bleek nodig toen zij nadachten over een toekomstbestendig voedselsysteem. Antonis: “Ons voedselsysteem heeft grote invloed op het milieu, onze leefomgeving en gezondheid. Het is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de broeikasgasemissies en het verlies aan biodiversiteit. Bovendien gebruikt het 70 procent van al het irrigitatiewater. Klimaatverandering en COVID-19 maken de kwetsbaarheden van het systeem steeds duidelijker.”