De Europese Commissie heeft een online viewer gelanceerd waarin de overstromingsrisico’s in de landen van de Europese Unie in beeld zijn gebracht. Ruim 14.000 gebieden lopen een aanzienlijk risico.
Nederland heeft veel risicovolle gebieden, maar ook bijvoorbeeld België, Griekenland, Italië en Kroatië behoren tot de landen die flink ‘oranje’ kleuren (zie beeld onderaan). In de Flood Risk Areas Viewer is volgens de Europese Commissie voor het eerst in één kaart te zien waar overstromingsrisico’s zijn. De 27 EU-lidstaten hebben hiervoor de informatie aangeleverd, met steun van de Commissie en het Europees Milieuagentschap.
Toegang tot informatie van alle EU-landen
De online viewer is bedoeld om het bewustzijn over het gevaar van overstromingen te vergroten. Er kan worden ingezoomd op de gebieden met potentieel aanzienlijke risico’s; hierbij zijn aanvullende informatie en weblinks opgenomen. Daarmee fungeert het instrument als toegangspoort tot de informatie van alle EU-landen, zoals beoordelingen, beheerplannen en kaarten.
De introductie van de viewer vloeit voort uit de Richtlijn Overstromingsrisico’s. Het doel hiervan is het reduceren van de risico’s, om zo de negatieve gevolgen van overstromingen te beperken. De richtlijn voorziet om de zes jaar in updates. De huidige overstromingsrisicobeheerplannen van de lidstaten voor de aangewezen gebieden in de stroomgebieden op hun grondgebied gelden voor de periode 2022-2027.
Bijdrage aan vermindering van risico’s
Virginijus Sinkevičius, Eurocommissaris voor Milieu, Oceaan en Visserij, wijst op de recente overstromingen in Slovenië en Griekenland. “De menselijke en economische gevolgen zijn verwoestend geweest. Dergelijke extreme weersomstandigheden komen helaas steeds vaker voor in de Europese Unie en over de hele wereld. We moeten ons dus beter voorbereiden en aanpassen.”
De viewer en andere nieuwe instrumenten helpen volgens hem daarbij. “Wij hebben betrouwbare informatie nodig om de klimaatrisico’s waarmee we worden geconfronteerd effectief te kunnen verminderen. Onze nieuwe tools stellen besluitvormers en professionals in staat bij hun beslissingen rekening te houden met het risico op overstromingen.”