Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat jaarlijks 30 miljoen liter regenwater opvangen en gebruiken. Daarmee denkt het 15 procent te besparen op het totale watergebruik in het ziekenhuis. Het initiatief is onderdeel van het beleid van het UMCG om in 2035 circulair en klimaatneutraal te zijn.
Het regenwater wordt opgevangen in 3 grote reservoirs die in de kelders van het ziekenhuis worden geplaatst. De eerste (110 m3) is klaar, de tweede (90 m3) en derde (200 m3) volgen in 2025 en 2028, schrijft het ziekenhuis. Er hoeft bouwkundig niet veel te gebeuren om de reservoirs te realiseren in de kelders. Daar komen ruimtes vrij omdat machines vervangen worden.
Het UMCG is een van de grootste ziekenhuizen (1.339 bedden) in Nederland en is nauw verbonden aan de Universiteit Groningen. Jaarlijks wordt circa 200 miljoen liter water gebruikt. Om te drinken en af te wassen, maar ook om apparatuur en ruimtes te koelen, via koeltorens- en machines, schrijft het ziekenhuis.
Met opvang en gebruik van regenwater denkt het ziekenhuis ‘een flinke stap’ te zetten in de verplichting om het drinkwatergebruik terug te brengen, zoals vastgelegd in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing. Volgens dat plan moeten ook instellingen als het UMCG in 2035 een drinkwaterbesparing van 20 procent hebben gerealiseerd ten opzichte van de periode 2016-2019.
Het ziekenhuis wil het opgevangen regenwater in eerste instantie gebruiken voor de koeltorens. “Maar andere toepassingen zijn ook mogelijk”, zegt adviseur technisch beleid Bas Alblas op de site van het ziekenhuis.
Het academisch ziekenhuis heeft ook het voornemen om het aantal tappunten in het ziekenhuis te verminderen. “Dit voorkomt dat je ongebruikte punten moet spoelen vanwege legionella- en infectiepreventie. Ook kijken we bij de aanschaf van nieuwe apparaten hoe waterefficiënt ze zijn”, zegt Alblas.