secundair logo knw 1

Gemeenten en waterschappen moeten voor 2023 een gestandaardiseerde stresstest voor wateroverlast uitvoeren. De test moet periodiek worden herhaald. Dat bepleit de Adviescommissie Water in een advies aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

Door de stresstest krijgen overheden inzicht in de risico’s die ze lopen bij extreme regenval. Dat inzicht geeft de bestuurders de mogelijkheid om maatregelen te nemen om de gevolgen van hoosbuien of langdurige regenval te beperken, stelt de commissie, die het advies heeft opgesteld op verzoek van de minister van IenM. Het is primair gericht op wateroverlast door hevige regenval.

In de advisering gaat de commissie ervanuit dat extreme weersomstandigheden zoals vorig jaar juni in Limburg en Noord-Brabant zullen toenemen als een gevolg van klimaatverandering. De commissie adviseert om in de stresstest specifieke aandacht te geven aan de kwetsbaarheid van vitale en kwetsbare infrastructuur voor wateroverlast.

De uitkomsten van de testen moeten zowel voor bedrijven als burgers toegankelijk zijn, schrijft de commissie. Gemeenten en waterschappen moeten vervolgens in gesprek gaan met alle betrokkenen om passende maatregelen te treffen. Daarbij moet ernaar worden gestreefd om aanpassingen te laten aansluiten bij bestaande projecten (herinrichting, vervanging) in landelijk en stedelijk gebied.

De overheid moet ook particulieren aanspreken, aldus de commissie. ”Oplossingen moeten niet alleen worden gezocht in het publieke domein, ook maatregelen op particulier terrein moeten worden meegenomen als mogelijk onderdeel van een effectieve aanpak.”

Bij korte hevige regenbuien raakt de riolering vaak overbelast, bij langdurige regenval zullen beken, sloten en vaarten buiten hun oevers treden. De commissie vindt dat deze bestaande afwateringssystemen geoptimaliseerd moeten worden. De commissie beveelt gemeenten en waterschappen verder aan open kaart te spelen over de risico’s van wateroverlast en het feit dat niet alle risico’s kunnen worden weggenomen.

Om in de voorbereiding op de steeds extremere weersomstandigheden goed onderbouwde afwegingen te kunnen maken vindt de commissie een ‘meer systematische gecoördineerde kennisontwikkeling’ noodzakelijk. “Het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie moet hierin meer regie nemen.”

Het advies van de commissie kunt u hier downloaden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie