secundair logo knw 1

Foto: waterschap Zuiderzeeland

Om de bodem en het water goed op peil te houden, werkt waterschap Zuiderzeeland samen met de provincie Flevoland en LTO Noord in het actieplan Bodem&Water. Op een speciale kennisdag haalde het actieplan 220 agrariërs uit de provincie bij elkaar om oplossingen te delen.

Het actieplan is opgezet om de partijen in Provincie Flevoland te verbinden, die te maken hebben met bodembeheer en waterkwaliteit. "Er is een gezamenlijk belang. We werken samen om praktische oplossingen te vinden waardoor wordt voldaan aan de wettelijke eisen rond het verbeteren van de waterkwaliteit en het beperken van de emissies," zegt Theresa Kombrink van Waterschap Zuiderzeeland.

"De sleutel om aan de wettelijke eisen te voldoen, ligt voor de boer bij een goede bodem," meent Albert Jan Olijve, organisator van de kennisdag. "Een goede bodem kan water beter vasthouden en levert daardoor een bijdrage aan het waterbergend vermogen. Een betere bodem zorgt ook voor minder uit- en afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen."

Overal in Nederland zijn boeren daarom bewust bezig met duurzaam bodembeheer, denkt Olijve. Zeker ook in Flevoland worden er veel verschillende initiatieven ontplooid. "Het bewustzijn dat we iets moeten ondernemen om onze bodem in goede staat te houden is hier groot. Dat komt deels door de inspanning van het actieplan en andere organisaties, maar ook omdat Flevoland een jonge provincie is. Nog niet zo lang geleden begon men hier op maagdelijke grond te boeren, maar nu merken we dat de kwaliteit wel minder wordt. Daar zijn de meeste agrariërs het wel over eens."

Er is volgens Kombrink en Olijve niet een manier om het bodembeheer en de waterkwaliteit op peil te houden. "Er zijn heel veel verschillende manieren," zegt Kombrink. "Maar de oplossingen die de agrariërs vinden, delen ze meestal alleen in hun eigen netwerken. Een centrale kennisdag was daarom een ideaal middel om de aanwezige netwerken en de opgebouwde kennis bij elkaar te brengen. De bezoekers waren ook enthousiast en het actieplan loopt de komende jaren nog door. We zullen dus zeker nog naar andere momenten zoeken om zoveel mogelijk partijen bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren."

Het viel Olijve op dat er een duidelijke rode draad te herkennen was in de verhalen die hij hoorde tijdens de kennisdag. "Ze willen allemaal weerbaarder worden en beter om kunnen gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Iedereen merkt dat het 's winters meer regent en 's zomers heftiger, afgewisseld met periodes van droogte. Agrariërs worden dus op een hele concrete manier geconfronteerd met de veranderingen in het klimaat en zijn zich ontzettend bewust van de noodzaak om daar nu mee bezig te zijn."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie