secundair logo knw 1

Bron: IF Technology

Amsterdam wil aquathermie inzetten om de transitie naar aardgasvrije wijken te realiseren. De gemeente en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht verkennen de mogelijkheid om met het gezamenlijke watercyclusbedrijf Waternet warmte en koude te onttrekken aan oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater. 

In een brief aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vragen wethouder Sharon Dijksma en dijkgraaf Gerhard van den Top van AGV thermische energie uit water te verankeren in het klimaatbeleid.

Als alle bronnen voor aquathermie (oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater) ingezet worden kan 60 procent van de totale huidige warmtevraag in de stad worden ingevuld, aldus de brief. “Dat is 15 van de 25 PetaJoule die in Amsterdam aan warmte wordt verbruikt.” De stad heeft de ambitie om in 2040 aardgasvrij te zijn.

Sharon Dijksma vk 180 Sharon Dijksma Naast de minister is de brief vorige maand ook gestuurd naar Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafel Gebouwde Omgeving en Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad. 

Verankering
Beide bestuurders vragen de minister naast verankering van aquathermie in het klimaatbeleid, juridisch en fiscale ruimte te bieden om warmtenetwerken aan te leggen en verder onderzoek te doen naar de ontwikkeling van TEO, TEA en TED, de drie vormen van aquathermie. Voorts vragen Dijksma en Van den Top om uit de Klimaatenvelop en via de SDE-regeling geld en subsidie vrij te maken voor de ontwikkeling en toepassing van aquathermie.

Aquathermie kan een significant deel van Amsterdam van warmte en koude voorzien, aldus Dijksma. Ze wil watercyclusbedrijf Waternet waar waterschap Amstel Gooi en Vecht toe behoort, inzetten als maatschappelijk partner in de energietransitie.

Inzet van aquathermie staat nog in de kinderschoenen, maar Waternet heeft in de hoofdstad al een paar projecten lopen, zoals het leveren van kou aan de bloedbank Sanquin en warmte aan een energieleverancier ten behoeve van de wijk De Sniep. In Buikersloterham wordt warmte uit afvalwater (TEA) gehaald en verder is Waternet betrokken bij een ‘verkenning’ van de stad om 8.000 woningen op het te realiseren Strandeiland in het IJmeer te verwarmen met thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) en afvalwater.

CO2-besparing
De gemeente schat de potentiële bijdrage van aquathermie aan de CO2-besparing in de stad op 1.300 kiloton. Naast deze CO2-besparing zorgt toepassen van thermische energie uit oppervlaktewater voor een lagere temperatuur van het water en extra zuurstofopname. Dit draagt bij aan verbetering van de waterkwaliteit en bestrijding van hittestress in de stad, aldus Dijksma en Van den Top.

'Aquathermie heeft nog
een stevige duw nodig'

Ook al zijn de voordelen evident en de ambitie groot in de hoofdstad om aquathermie als alternatieve bron voor gas in te zetten, toch stelt de wethouder dat er nog ‘een stevige duw’ nodig is om van wal te komen. Zo is de investering in de benodigde collectieve warmtenetten groot en de terugverdientijd lang.

Maar door de levensduur zijn deze netten concurrerend, aldus de stadsbestuurster. “Ook de governance van lage temperatuurnetwerken vraagt nadere verkenning tijdens de transitie.” De wethouder ziet in Waternet als netbeheerder van riolering en drinkwaterleidingen een partner die een waardevolle bijdrage kan leveren aan het ontwikkelen en beheren van de warmtenetten.

“Deze netwerken staan open voor nieuwe aanbieders en afnemers. Hierbij past een nutsvoorziening. Het private gedeelte kan bestaan uit installaties in de gebouwen die door de gebouweigenaren zelf geïnstalleerd en geëxploiteerd worden. Collectieve vormen als coöperaties passen hier ook in.”

Pleitbezorger
Met de brieven aan de minister en de voorzitters in het klimaatdebat toont wethouder Dijksma zich pleitbezorger van het potentieel van aquathermie. Ze is daarmee een van de weinige bestuurders want als alternatief voor aardgas in de transitiediscussie wordt aquathermie nog maar weinig genoemd.

Henk Looijen 180 vk Henk LooijenZo heeft het ontzettend veel moeite gekost om de term aquathermie alleen al opgenomen te krijgen in het Klimaatakkoord, vertelde Henk Looijen, senior-adviseur innovatie van Rijkswaterstaat op het vorige week gehouden congres Water & Energie van KNW. "Reinier Romijn van de Unie van Waterschappen heeft ontzettend moeten lobbyen en we hebben het gevierd als een overwinning dat het is gelukt”, zei Looijen.

Daarmee gaf de adviseur van RWS aan dat er nog zeel zendingswerk moet worden verricht om aquathermie een substantiële rol te geven in de energietransitie. Daarvoor is het in feite kort dag, daar volgend jaar de regionale energiestrategieën moeten worden opgesteld. En in 2021 moeten gemeenten op wijkniveau de transitiestrategie hebben ingevuld, aldus Looijen. In die plannen zou aquathermie als alternatief voor aardgas meegenomen moeten worden, zoals men dat in Amsterdam van plan is.

Green deal
In het kader van de Green Deal is door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een bedrag van 900.000 euro beschikbaar gesteld aan de Unie van Waterschappen om de waarde van aquathermie in de energietransitie in beeld te brengen, vertelde Looijen. “Dat bedrag is voor de komende drie jaar veilig gesteld."'

 

MEER INFORMATIE
'De potentie van TEO is enorm'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.