secundair logo knw 1

Ringdijk van binnenuit versterkt (foto: Ellen Roks / Waterschap Rivierenland)

Een stuk van de Ringdijk in Amsterdam wordt van binnenuit versterkt met dijkstabilisatoren. Bij deze innovatieve techniek wordt de dijk met ankers vernageld aan de ondergrond. Daardoor kan de Ringdijk zijn bestaande vorm behouden.

Het is voor de eerste keer dat de techniek wordt toegepast bij een waterkerende dijk. Er worden rond de zevenhonderd ankers geplaatst in een kilometer lang stuk van de Ringdijk aan de zuidkant van de Ringvaart. De dijk is hier wel hoog maar niet sterk genoeg om bescherming te bieden tegen extreem hoogwater. Het project vindt plaats in het Amsterdamse stadsdeel Watersgraafmeer.

Waternet is opdrachtgever namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De werkzaamheden worden uitgevoerd door JLD Contracting. Dit bedrijf heeft de dijkstabilisator ook ontwikkeld, in samenwerking met ingenieurs- en adviesbureau Antea Group, kennisinstituut Deltares en geologisch onderzoeksbureau Wiertsema & Partners. De innovatie wordt financieel ondersteund door de Projectoverstijgende Verkenning (POV) Macrostabiliteit, onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Binnen de POV zoeken waterschappen, bedrijven en kennisinstellingen samen naar innovaties om dijkversterking beter, sneller en goedkoper te maken.

Dijkversterking maatwerk
“Hiermee hebben we er weer een techniek bij in onze gereedschapskist”, zegt Martin Schepers. Hij werkt bij Waterschap Rivierenland en is van daaruit programmamanager van de POV Macrostabiliteit. “Dijkversterking wordt steeds meer maatwerk. Bij elke dijk zoeken we naar de juiste oplossing. Dat kan in bepaalde gevallen de dijkstabilisator van JLD zijn. Deze techniek is vooral geschikt voor keringen met weinig ruimte eromheen en een niet te groot veiligheidstekort.”

De ankers worden geplaatst in het binnenwaartse talud van de Ringdijk. Van het stuk van een kilometer moet zeshonderdvijftig meter worden versterkt, vertelt Schepers. “Om de anderhalve meter wordt een anker in de ondergrond vernageld. Meestal in één rij maar op de zwakste plekken in twee rijen. Met klein materieel wordt eerst de toplaag afgegraven, waarna de ankers worden aangebracht met een ankermachine. Dit gebeurt op een relatief klein werkvak.”

Ankers in grond geprikt
Schepers legt uit hoe de techniek werkt. “Omdat de waterdruk aan de ene kant hoger is dan aan de andere kant, wil de dijk afschuiven. De machine prikt door het schuifvlak heen een gat in de grond en duwt tegelijkertijd het anker erin. Het anker heeft een achttien meter lange stang van kunststof basaltachtig materiaal. Aan de onderkant van het anker zit een schepje dat na plaatsing opentrekt. Het anker zit dan vast. Vervolgens schuift er een paneel overheen, dat met een grote schroef wordt aangedraaid.”

Deze flexibele constructie brengt spanning op de grond. “De grond rondom het anker gaat zich gedragen alsof er heel veel grond bovenop ligt. Daarom zal de grond niet meer wegglijden.” Door toepassing van de techniek hoeft de dijk niet verbreed of verhoogd te worden. Ook is het niet nodig om bomen te kappen, tot opluchting van de buurtbewoners. Schepers: “De bomen staan op een lijn waar normaal damwanden zouden worden geplaatst. Nu prikken we onder de bomen door.”

Sterkteberekeningen
De bedoeling is dat de werkzaamheden in ieder geval in februari 2019 zijn afgerond. Schepers denkt dat het sneller kan. “Op dit moment wordt één anker per half uur geplaatst. Met meer ervaring kan het tempo omhoog naar dertig tot veertig ankers per dag.” De POV Macrostabiliteit maakt tegelijkertijd sterkteberekeningen. “Die willen we in februari klaar hebben. We kunnen de sterkteberekeningen dan opnemen in technische publicaties.”

Schepers wil tot slot nog iets zeggen over de samenwerking bij het project in Amsterdam. “Het is belangrijk dat een mkb-bedrijf een innovatie wil ontwikkelen en een opdrachtgever de toepassing ervan mogelijk maakt. Waternet toont als formele opdrachtgever lef. Aan Waterschap Amstel, Gooi en Vecht wordt een veilige dijk geleverd, terwijl de POV en daarmee de andere waterschappen alle kennis ook krijgen.”

 

MEER INFORMATIE
Waternet over de dijkversterking
JLD over de techniek
Activiteiten van POV Macrostabiliteit

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.