secundair logo knw 1

Informatie over kans op wateroverlast (foto: HKV lijn in water)

Wie meer wil weten over de kans op wateroverlast in zijn directe omgeving, kan terecht bij de gratis app Water op straat. De app is gebaseerd op nieuwe neerslagstatistieken waarin de gevolgen van de klimaatverandering zijn verwerkt.

De mobiele applicatie is vandaag gelanceerd door HKV lijn in water, een adviesbureau op het gebied van waterbeheer en veiligheid. De app biedt inzicht in de kans op een extreme regenbui op elke plek in Nederland. Deze informatie is voor het eerst toegankelijk voor iedereen, vertelt Bas Kolen, senior adviseur Veiligheid en crisisbeheersing bij HKV. “Je krijgt een beeld van wat er kan misgaan bij jouw woning of bedrijf. Bijvoorbeeld hoe groot het risico is dat een kelder volloopt bij hevige regenval of erger, dat water je huis inloopt en toiletten overstromen.”

Bewustwording van risico's vergroot
De kans op een bepaalde waterdiepte op een locatie wordt gepresenteerd met behulp van een beeld met laarsjes - inclusief toelichting op wat er kan misgaan - en een kaart. Ook wordt aangegeven of wateroverlast door extreme neerslag hier waarschijnlijk of onwaarschijnlijk is. Bewoners en ondernemers in risicovolle gebieden kunnen aan de hand van deze informatie maatregelen tegen wateroverlast nemen, zoals de aanleg van een drempel of een bepaalde vloer.

Ook als zij dat niet doen, is de app volgens Kolen nuttig. “Mensen weten dan wat de risico’s zijn en accepteren die. Het is belangrijk dat zij zich hiervan bewust zijn.” Voor waterprofessionals is de app eveneens interessant, vindt Kolen. “Zeker in het kader van de stresstesten die gemeenten uitvoeren om de gevolgen en risico’s van weersextremen in kaart te brengen. Met de app plus de onderliggende kaarten bij verschillende herhalingstijden krijg je een eerste beeld van wat er kan gebeuren en waar zich kwetsbare plekken bevinden.”

Nieuwste neerslagstatistieken opgenomen
De app Water op straat is gebaseerd op een landelijke modelanalyse van te verwachten wateroverlast. Hierin zijn de meest recente neerslagstatistieken verwerkt. HKV heeft samen met het KNMI onderzoek gedaan naar de gevolgen van zowel langdurige neerslag als kortdurende buien. Er is duidelijk te zien dat de neerslag toeneemt door klimaatverandering. Het onderzoek gebeurde in opdracht van het kenniscentrum STOWA van de regionale waterbeheerders.

De nieuwste neerslagstatistieken zijn opgenomen in de app, vertelt Kolen. “De oppervlakkige afstroom van water is gedetailleerd weergegeven. We hebben gekeken naar de herhalingstijden: hoe groot is de kans op een bepaalde hoeveelheid neerslag gedurende twee uur in tien, honderd en duizend jaar? In het laatste geval heb je het natuurlijk over zeer extreme buien, maar deze kunnen echt wel vallen.”

Bijdrage van waterschappen gewenst
De informatie is voor bepaalde gebieden nog niet betrouwbaar; dat wordt dan vermeld. Gemeenten en waterschappen kunnen hun eigen gegevens aan HKV doorgegeven. Die worden meegenomen in een update van de app. Vooral voor landelijke gebieden is hieraan behoefte, zegt Kolen. “Waterschappen hebben over de landelijke gebieden veel gegevens verzameld vanuit het Nationaal Bestuursakkoord Water. Deze informatie is erg welkom.”

De app Water op straat is gratis te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store. Lees meer over de app op de site van HKV.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.