secundair logo knw 1

Zicht op de Eems vanaf Termunterzijl.

Ontwerp- en adviesbureau Arcadis gaat de komende jaren aan de slag in Noordoost- Groningen en Noordoost-Drenthe. Voor waterschap Hunze en Aa’s mag het de dijken en oevers versterken. 

Met de klus, die vier jaar gaat duren, is zo’n 36 miljoen euro gemoeid. Dat maakte Arcadis vandaag bekend.

In die periode zal het bureau als hoofdaannemer tientallen planvoorbereiding- en realisatieprojecten in het beheergebied van Hunze en Aa’s uitvoeren.

Het gaat onder andere om kaden en dijken die de achterliggende lager gelegen gebieden tegen overstroming moeten beschermen. Naar aanleiding van de overstromingen in 1998 zijn waterbergingsgebieden ingericht en boezemkaden aangepast. Daarbij lag de nadruk vooral op het op voldoende hoogte brengen van de dijken.

Inmiddels zijn die normen aangescherpt en gelden ook strengere eisen voor stabiliteit (Hoogwaterbeschermingsprogramma). Verder voldoen de oevers van de boezem nog niet allemaal aan de Kaderrichtlijn Water en vragen zettingen en bodemdaling als gevolg van de gaswinning in Groningen ook om aanpassingen.

‘Best value’
Arcadis, dat al eerder voor Hunze en Aa’s werkte, heeft de opdracht verworven via een zogeheten ‘best value’ aanbesteding, waarbij veel ruimte is voor eigen inzicht. Het bureau is uiteraard blij met de gunning.

''Normaal gesproken zijn wij niet zelf de aannemer’’, zegt woordvoerder Tim Preger van Arcadis. ''Maar het waterschap wil graag alles in een hand houden. De uitvoering van de werkzaamheden zullen we uitbesteden aan onderaannemers, de verantwoordelijkheid ligt bij ons.’’

Hunze en Aa’s beheert ruim 800 kilometer dijken en kaden in Noordoost-Groningen en Noordoost-Drenthe. Daaronder valt ook een deel van de zeedijk, maar daarover gaat dit project niet. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.