secundair logo knw 1

De onderzoekers Ralf Verdonschot (l) en Mark Scheepens in de Tongelreep | Beeld uit video

Het vakartikel ‘De ecologische meerwaarde van het aanbrengen van grindbedden in de Tongelreep’ is gekozen tot beste H2O-vakartikel dat in 2019 is gepubliceerd. In het artikel wordt de invloed van grindbedden op beekfauna uitgewerkt. Eén van de weinige beken in Nederland waarin grind is aangebracht is de Tongelreep in Noord-Brabant.

De jury onder voorzitterschap van Idsart Dijkstra stelt dat het artikel knap is geschreven en de lezer boeit door de resultaten van het onderzoek stapsgewijs te onthullen. “Het water en de grindbedden worden levendig beschreven, eigenlijk zou je zelf een kijkje willen nemen in de Tongelreep. Tevens wordt het de lezer duidelijk dat het creëren van de juiste stroomsnelheid geen sinecure is.”

De beekfauna profiteert van de aanwezigheid van grindbedden in beken. Op de bedden leven kenmerkende macrofaunasoorten en vissen, zoals de beekprik, gebruiken ze om eieren op af te zetten. Dit wordt toegeschreven aan de speciale eigenschappen van een grindbed: grind vormt een stabiel hard oppervlak, met open ruimtes tussen de korrels waar continu water stroomt met een hoge zuurstofverzadiging. Tegelijkertijd bieden deze ruimtes plekken om te schuilen. Het risico weggespoeld te worden door de stroming is daar veel kleiner dan aan de oppervlakte.

Brabantse beken
Grindbedden is een van de maatregelen die in het onderzoek kleinschalige maatregelen in Brabantse beken (Bouwen met Natuur) zijn onderzocht. Dat onderzoek heeft geresulteerd in een aantal op de website van H2O gepubliceerde vakartikelen, zoals stroombaanmaaien (11 september 2017), beschaduwing (28 augustus 2017) en beekhout (27 juli 2016). Op de website van Stowa is een kennisoverzicht kleinschalige maatregelen Brabantse beken en poster van 2017 verschenen.

Aan het Brabantse onderzoek werkten mee: Bart Brugmans (Waterschap Aa en Maas), Sandra Roovers en Angelique van Vught (Waterschap Brabantse Delta), Mark Scheepens en Ineke Barten (Waterschap De Dommel), Monique van Kempen (Provincie Noord Brabant) Ralf en Piet Verdonschot, Mandy Velthuis (Wageningen Environmental Research), Annieke Borst (Radboud Universiteit Nijmegen), Mieke Moeleker en Albert Dees (Aquon).

Longlist
De jury heeft 12 vakartikelen die op de longlijst waren geplaatst nader beschouwd en getoetst aan de criteria: goed geschreven, diepgang, vernieuwend, bruikbaar in praktijk. De prijs zou worden uitgereikt op het voorjaarscongres van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW), maar dit evenement moest vanwege de coronamaatregelen worden geschrapt. Bekendmaking van de bekroonde vakartikelen werd verschoven naar begin september, onder meer met de publicatie van een videobijdrage over het winnende artikel:

Ex aequo
Twee artikelen eindigden ex aequo op de tweede plaats in de rangschikkig van de jury:

Risicobenadering voor droogte: lessen uit 4 jaar onderzoek van Femke Schasfoort, Marjolein Mens, Joost Delsman, Marnix van der Vat (Deltares), Susanne Groot (HKV) en Saskia van Vuren (Rijkswaterstaat).
De jury schrijft: "Het artikel leest plezierig en aan de hand van een tweetal casestudies wordt de lezer meegenomen in het proces. Risicobenadering voor droogte is bijzonder relevant en staat sinds het extreem droge jaar 2018 nog hoger op de agenda."

Ecologsche watersysteemanalyse: Waterbalans geeft inzicht van Jeroen Mandemakers (Witteveen en Bos), Miriam Collombon (STOWA/Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard) en Maarten Ouboter (Waternet/waterschap Amstel, Gooi en Vecht).
De jury schrijft: "In dit artikel geeft een heldere en systematische aanpak inzicht in de meerwaarde van de toepassing van de rekentool Waterbalans. De schrijvers gebruiken het kader om de afhankelijkheid van de ecologische sleutelfactoren en de hydrologische omstandigheden toe te lichten. In het artikel is veel aandacht besteed aan de heldere afbeeldingen."

 

LEES OOK:
Vakartikel: De ecologische meerwaarde van het aanbrengen van grindbedden in de Tongelreep 
Vakartikel: Risicobenadering voor droogte: lessen uit 4 jaar onderzoek
Vakartikel: Ecologische watersysteemanalyse: Waterbalans geeft inzicht

Kennisoverzicht kleinschalige maatregelen in Brabantse beken op website Stowa

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.