secundair logo knw 1

De Algemene Waterschaps Partij (AWP) heeft opnieuw aandacht gevraagd bij minister Ollongren van Binnenlandse Zaken voor partijfinanciering van de waterschapspartijen. Voor een duurzame ontwikkeling van de waterschapsdemocratie is een onafhankelijke financiële basis zeer wenselijk is, stelt de waterschapspartij.

In een brief aan de minister vraagt de partij om een gelijkwaardige financieringsregeling voor waterschapspartijen, dit onder verwijzing naar de afgelopen waterschapsverkiezingen in maart. Die maakten opnieuw duidelijk, aldus de partij, dat het zonder voldoende middelen voor waterschapspartijen heel lastig is zichtbaar te zijn voor de kiezers.

Een en ander leidt ertoe dat het democratisch speelveld ongelijk is, stelt de partij. “Politieke partijen die één of meer zetels in de Eerste of Tweede Kamer hebben, krijgen wel geld.” De waterschapspartijen moeten hun campagnes financieren met ledenbijdragen.

Serieuze ondersteuning
Serieuze waterschapspolitiek vraagt om serieuze ondersteuning, aldus de AWP. “Voor een duurzame ontwikkeling van waterschapsdemocratie, waarin ook plaats is voor partijen die niet zijn vertegenwoordigd in de Eerste en Tweede Kamer, is minimaal een onafhankelijke financiële basis noodzakelijk.”

De AWP die de kwestie vorig jaar ook in een brief aan de minister aankaartte, vraagt Ollongren om bij de invoering van de nieuwe ‘Wet politiek partijen’ ook te kijken naar de financiering van de waterschapspartijen.

Daarbij verwijst de partij naar het rapport van de commissie Veling dat vorig jaar werd aangeboden aan de minister en waarin de cruciale rol van politieke partijen als schakel tussen de maatschappij en de overheid wordt onderstreept. De commissie doet een aantal aanbevelingen op het gebied van de financiering van politieke partijen die deze rol zou kunnen versterken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.