secundair logo knw 1

De test met de Bubble Barrier in het Westerdok in Amsterdam is een succes. Het luchtbellenscherm haalt elk jaar ongeveer 1 ton plastic uit de grachten, meldt watercyclusorganisatie Waternet. Gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hebben daarom besloten dat de BubbleBarrier blijft. En ze gaan onderzoeken waar in de stad nog extra bellenschermen kunnen komen.

Het bellenscherm, dat er sinds 2019 ligt, zorgt ervoor dat (plastic) afval niet van de grachten via het IJ naar zee stroomt. Jaarlijks houdt het ongeveer 190.000 stuks plastics tegen (circa 1 ton).

“We hebben gezien dat het goed werkt, en we gaan nu kijken of we het op meer plekken in de stad kunnen gaan toepassen”, zegt wethouder Melanie van der Horst van Amsterdam. Tegelijk roept ze inwoners op om hun afval in de prullenbak te gooien. “'Plastic dat niet in het water terechtkomt, hoeven we er ook niet uit te halen.”

Dat gebeurt nu nog wel. Jaarlijks halen medewerkers van Waternet 42.000 kilo plastic uit de grachten. “Dit zijn vooral grote stukken die op het water drijven. Kleinere deeltjes blijven onder water, maar die worden nu gevangen door de Bubble Barrier.”

Dagelijks bestuurder Sander Mager van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht memoreert dat plastic in het water 'heel slecht is' voor de waterkwaliteit én het waterleven. Zijn waterschap ondersteunt daarom het meerjarige onderzoeksproject ‘Solving the Urban Plastic Soup'. Monitoring van plastic in de Amsterdamse grachten staat centraal in het onderzoek, dat als doel heeft meer kennis op te bouwen over verplaatsing, ophoping en over goede plekken voor interventies.

In het project worden ook 3 systemen getest waarmee plastic uit het water wordt gehaald. Naast de bubble barrier in het Westerdok zijn er tijdelijke afvangsystemen van Noria bij de Oostertoegang (ten oosten van het centraal station) en van Tauw in de Sloterplas.


H2O september is verschenen

Cover H2O sept mail


 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦