Het hoogheemraadschap van Rijnland gaf vorig jaar 390.000 euro uit om exotische planten te bestrijden. In 2012 was dat nog 63.000 euro. Het hoogheemraadschap roept iedereen op overtollige aquarium- en vijverplanten niet meer in de sloot, maar in de groencontainer te gooien.
De meeste vijver- en aquariumplanten, bijvoorbeeld de grote waternavel of de waterteunisbloem, komen niet van nature voor in Nederland. Sinds een aantal jaar constateert het hoogheemraadschap dat er steeds meer exotische planten in sloten en andere waterwegen belanden. Dat heeft meerdere negatieve gevolgen: woekerende plantengroei belemmert de doorstroming en waterberging in sloten en vaarten. Daarnaast verdringen exoten de inheemse planten en kunnen vissen te kampen krijgen met zuurstofgebrek.
Het hoogheemraadschap wil exotische planten zo snel mogelijk uit het water verwijderen om kosten te besparen en overlast te voorkomen. Naast de oproep – onder het motto – 'Geen exoot in de sloot' om exotische planten in de GFT-bak te gooien, opende het daarom een speciaal meldpunt op de website.