Private partijen die windturbines op of bij waterkeringen willen bouwen, komen regelmatig in de problemen met hun planning omdat ze de waterschappen te laat betrekken bij hun voornemens. Dat stelt het kennisnetwerk Windturbines nabij waterkeringen.
“In Kampen was er een situatie waarbij er al begonnen was met bouwen aan windturbines op een dijk, zonder dat dit door het waterschap was goedgekeurd”, vertelt Dolf Moerkens. Moerkens is beleidsadviseur bij de Unie van Waterschappen en secretaris van het kennisnetwerk Windturbines nabij waterkeringen. “Dat eindigt dan in rechtszaken en kost iedereen geld. Daarom roepen we de ontwikkelaars op om waterschappen echt in het voortraject te betrekken bij de aanleg van windturbines.”
Het kennisnetwerk is enkele jaren geleden opgezet door waterschappen, het ministerie van I&W, Rijkswaterstaat en Stowa omdat de vraag naar ruimte voor windturbines groeit en daarbij ook regelmatig gekeken wordt naar locaties als dijken en andere waterkeringen. “Maar het hoofddoel van een waterkering is te ervoor te zorgen dat we droge voeten houden. Dat is het belang ervan. Die belangen kunnen botsen met de aanleg van windturbines. De trillingen van de turbines kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de stabiliteit van een dijk. Dat moet je vooraf onderzoeken.”
Om ontwikkelaars te helpen publiceerde het kennisnetwerk drie handreikingen: over wetgeving, over beleid en over techniek. “We hebben het hele proces rondom planning, aanleg en werking van windturbines bij waterkeringen bekeken en beschreven. Steeds met de invalshoek: waar loop je eigenlijk tegenaan als je zoiets van plan bent.”
Volgens Moerkens trekken ontwikkelaars nu vaak als eerste aan de bel bij gemeenten of provincies en worden waterschappen regelmatig pas achteraf betrokken. “Het belangrijkste advies uit de handreikingen is daarom om de waterschappen op tijd bij het proces te halen. Dat moet trouwens ook gewoon wettelijk, want waterschappen moeten de vergunningen afgeven.”
Bovendien hebben waterschappen, daar is Moerkens van overtuigd, de kennis in huis over de effecten van windturbines op de waterkeringen. ”De projecten worden er gewoon sterker van, want er is in principe heel veel mogelijk. In het beheersgebied van waterschap Noorderzijlvest zijn, met voorzorgsmaatregelen, zelfs enkele windturbines in een dijk gebouwd.”