Het besluit van het kabinet om de oliewinning met afvalwaterinjectie bij Schoonebeek weer op te starten, stuit op verzet van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe. De milieuorganisatie tekent bezwaar aan tegen de oliewinning. Dat meldt RTV Drenthe.
In juni gaf demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief toestemming om oliewinning in Schoonebeek te hervatten en afvalwater in lege gasvelden in de bodem te injecteren. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil het productiewater dat vrijkomt bij de oliewinning injecteren in een leeg gasveld op 3.000 meter diepte.
NMF Drenthe ziet hier een groot risico in. Directeur Reinder Hoekstra zegt tegen RTV Drenthe: "In het project is het de bedoeling dat het afvalwater in grondlagen onder het grondwater wordt geïnjecteerd. Maar stel nu dat er toch op een of andere manier lekkage ontstaat en het afvalwater toch in contact komt met grondwater? Dan loop je het risico op verontreiniging van het grondwater, en dat is de belangrijkste bron voor onze drinkwaterwinning."
"Bovendien kan je zoiets op zo'n moment niet meer herstellen of saneren. Met andere woorden, je verprutst dan iets voor eeuwig. Dat vinden we nogal een risico, waar op z'n minst degelijk onafhankelijk onderzoek over moet komen."
Naast NMF Drenthe hebben nog 14 andere organisaties gereageerd op het ontwerpbesluit om weer olie te winnen en productiewater te injecteren in Drenthe, schrijft het Dagblad van het Noorden. Het is nog niet duidelijk welke organisaties dat zijn. In een brief aan de Tweede Kamer suggereerde Vijlbrief in juni dat er in Schoonebeek voldoende draagvlak is. Maar feit is ook dat er in het dorp en ommelanden protest is tegen de winning. De zorgen betreffen niet alleen vervuiling van het grondwater, maar ook bevingen.
Stoom
Om de dikke olie meer vloeibaar te maken gebruikt de NAM stoom bij de winning in de diepe ondergrond. Het water voor deze stoom wordt gemaakt en geleverd door de Puurwaterfabriek in Emmen. Bij het oppompen van de vloeibare olie komt ook water mee naar boven dat uit de olie moet worden gehaald.
Dit zogeheten productiewater bevat veel zouten, metalen, koolwaterstoffen (zoals benzeen, tolueen) en andere stoffen. Zuiveren kost niet alleen heel veel energie maar zorgt ook voor een groot volume aan zout. De NAM kiest daarom voor injecteren en beschouwt het injecteren van afvalwater in een leeg gasveld in Schoonebeek als de meest milieuvriendelijke en kosteneffectieve methode.
Tot januari 2022 werd het water uit Drenthe in voormalige gasvelden in Twente geïnjecteerd. De oliewinning ligt sinds die datum stil, omdat de hoeveelheid tolueen in het afvalwater de maximale norm in de vergunning overschreed. Los van deze normoverschrijding groeide het verzet in Twente tegen de injectie van het afvalwater.
Op basis van het voorgenomen besluit van Vijlbrief mag de NAM tot 2040 olie winnen in Schoonebeek en water injecteren. Als het aan NMF Drenthe ligt, gebeurt dat niet. Hoekstra kondigt aan het besluit tot aan de Raad van State aan te vechten.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen