In Vlaanderen lozen 248.470 gebouwen afvalwater ongezuiverd in de natuur. 206.169 daarvan zijn niet aangesloten op het rioolnet. Het gaat vooral om woningen, maar ook om scholen en appartementsgebouwen. In reactie op de cijfers vraagt de Vlaamse Boerenbond om een snelle evaluatie van het MAP-meetnet, zodat duidelijk is ‘wie welke invloed heeft op de waterkwaliteit’.
De cijfers zijn naar buiten gebracht door de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Ze zegt zich te baseren op cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die ze heeft ingezien. Op één gemeente na (Herstappe) staan in alle Vlaamse plaatsen gebouwen die afvalwater ongezuiverd lozen in de natuur. In Zoersel en Maarkedal is 47 procent van de gebouwen niet op riolering aangesloten.
In percentages uitgedrukt heeft Vlaanderen nu een aansluitingspercentage van 92,3 procent. Dat percentage ligt veel lager als gekeken wordt naar de woningen die niet zijn aangesloten, maar wel een individuele waterbehandelingsinstallatie (IBA) zouden moeten hebben om afvalwater te zuiveren voordat dit wordt geloosd. Dit geldt voor gebouwen die te ver van een riolering liggen.
IBA
De krant telde in de cijfers van VMM dat slechts 28 procent van de 54.709 panden die een IBA moeten hebben, ook voorzien is van een installatie om het eigen afvalwater te behandelen. “39.301 gebouwen hebben zo’n IBA dus niet”, aldus de krant. Daar komt bij dat als woningen wel een IBA hebben, dit vaak een ‘IBA light’ is (septic tank) die het afvalwater niet goed zuivert, zegt Wendy Francken van Vlario, het overlegplatform en kenniscentrum voor rioleringen en de afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen, in een reactie.
In Vlaanderen geldt bij nieuwbouw dat woningen verplicht worden aangesloten als er een riolering ligt. Voorts wordt met subsidies gestimuleerd om het rioleringsnetwerk uit te breiden. Nieuwe woningen die niet kunnen worden aangesloten op de riolering moeten verplicht een IBA plaatsen.
Voor bestaande gebouwen gelden die strikte verplichtingen niet, maar de ambitie is wel om deze ook van IBA’s te voorzien. Plannen daartoe dateren al uit 2010, schrijft de krant. “Met als doel om tegen 2027 propere waterlopen te hebben.”
Evaluatie
De publicatie van de aansluitingscijfers is voor de Vlaamse Boerenbond aanleiding om te vragen om een evaluatie van het MAP-meetnet dat de Vlaamse Milieumaatschappij gebruikt om de invloed van de landbouw op de kwaliteit van het oppervlaktewater te monitoren.
“Er wordt vaak naar de invloed van landbouw gekeken als het gaat over de evolutie van de globale waterkwaliteit. Als we de cijfers van de VMM bekijken zien we dat ook huishoudens en bedrijven invloed hebben op de waterkwaliteit”, zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens op de site van Landbouwleven, weekblad voor de Vlaamse land- en tuinbouw.
Hij vraagt om een snelle evaluatie van het MAP-meetnet, zodat de inspanningen van de landbouw correct kunnen worden gemarkeerd in de uitkomsten van een meetpunt. “Om het draagvlak bij de landbouwers te behouden, is het belangrijk dat het MAP-meetnet op punt staat en de contaminatie van andere bronnen uit de meetresultaten wordt gehaald.”