secundair logo knw 1

Op rwzi Etten wordt straks het restwater van Papierfabriek Doetinchem apart behandeld I foto: Waterschap Rijn en IJssel

Waterschap Rijn en IJssel gaat op rioolwaterzuivering Etten apart het restwater van Papierfabriek Doetinchem behandelen. Uit het organische materiaal in het water wordt biogas opgewekt, dat de fabriek weer zelf kan gebruiken. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De bedoeling is om eind 2021 het eerste biogas te leveren.

Het restwater van de papierfabriek — jaarlijks ruim 1 miljoen kubieke meter — wordt momenteel tegelijk met het huishoudelijk afvalwater uit Doetinchem gezuiverd op rwzi Etten. Een gemiste kans vanuit het oogpunt van duurzaamheid, zegt dagelijks bestuurder Antoinet Looman van Waterschap Rijn en IJssel. “Met loskoppelen kunnen we de potentie van het restwater beter benutten. Voor deze afvalstroom gaat het om het organische materiaal en de warmte.”

Antoinet LoomanAntoinet Looman (foto: Carlo Stevering)

Het basisidee is dat het restwater van de fabriek via een afzonderlijke persleiding naar rioolwaterzuiveringsinstallatie Etten gaat. Daar wordt biogas uit het water gewonnen en vervolgens weer via een andere leiding teruggebracht. Papierfabriek Doetinchem, Waterschap Rijn en IJssel en Waterstromen (dochtermaatschappij van het waterschap die industriële waterzuiveringen exploiteert) hebben het concept de afgelopen jaren uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd in een samenwerkingsovereenkomst, die op 23 juli is afgesloten.

Hoog in duurzaamheidspiramide
“We willen op de slimste manier zo hoog mogelijk in de duurzaamheidspiramide komen”, licht Looman toe. “Dat is de kracht van het project. Als we alleen waren uitgegaan van de financiële business case, waren we er nooit aan begonnen.” Het innovatieve karakter van het project betreft volgens haar vooral de samenwerking. “De technieken die we toepassen, zijn niet nieuw. Maar hoe de drie partijen hun krachten hebben gebundeld, is uniek in Nederland. We hebben het lef gehad om door te pakken.”

Het restwater van Papierfabriek Doetinchem bevat veel organische stof en is met 35 graden vrij warm. Het organische materiaal zal apart worden voorgezuiverd met behulp van een methaanreactor. Hierbij wordt 750 duizend kubieke meter biogas opgewekt dat dan via de biogasleiding teruggaat. Ander in Etten geproduceerd biogas wordt er nog aan toegevoegd. De papierfabriek gebruikt het biogas in de stoomketels in plaats van aardgas. Ook de warmte in het voorgezuiverde water wordt nuttig hergebruikt om de slibgisting van de rioolwaterzuiveringsinstallatie te verwarmen.

Forse besparing van CO2
Dit proces is aanzienlijk efficiënter dan het huidige. Zo kost het nu elektriciteit om organisch stof uit het water te verwijderen. Dit wordt juist andersom. De duurzame behandeling van het restwater zorgt jaarlijks voor een besparing van 2.300 ton CO2, zegt Looman. “Dat is vergelijkbaar met het aardgasgebruik van duizend huishoudens. Op het moment produceren we met behulp van een warmtekrachtkoppeling elektriciteit uit biogas. Daarbij gaat energie verloren. We beperken de uitstoot van CO2, omdat we dit straks niet meer doen.”

Een bijkomend voordeel is volgens Looman dat er ruimte op rwzi Etten ontstaat voor reststromen van andere bedrijven. “Dan kunnen we hier extra biogas produceren. Dat kan bijvoorbeeld weer worden gebruikt door de papierfabriek, maar ook worden opgewerkt tot groen gas voor een aardgasvrije wijk.”

 'We zien de grootste lozers als samenwerkingspartners'

De bedoeling is begin 2021 te starten met de aanleg van de nieuwe biogasleiding en persleiding tussen fabriek en rioolwaterzuiveringsinstallatie. Zij zijn 4,5 kilometer lang. Ook wordt dan de aparte installatie voor voorzuivering gebouwd op rwzi Etten. Volgens planning wordt eind 2021 voor het eerst biogas geleverd aan de Papierfabriek Doetinchem.

Flink bedrag van provincie
Het project kost in totaal ongeveer 4,5 miljoen euro. De grootste kostenpost is de aanleg van de twee leidingen, omdat de papierfabriek in de binnenstad van Doetinchem is gevestigd en de rwzi in het buitengebied. De provincie Gelderland draagt 1,2 miljoen euro bij en de Europese Unie doet met een Interregsubsidie van vier ton ook een duit in het zakje. De rest van het bedrag komt voor rekening van de drie projectpartners. Looman is blij met de grote provinciale bijdrage. “Dit steuntje in de rug was erg welkom. Het hielp ons over de grens om de biogasleiding te graven.”

Het project past bij het ketendenken in het zuiveringsproces, besluit Looman. “Daarbij liggen voor alle waterschappen volop uitdagingen. Wij zien de grootste lozers als samenwerkingspartners. Als er kansen zijn, willen we ze pakken. Ik ben er stiekem trots op dat wat we als waterschap beloven, ook elke keer waarmaken. We geven concreet invulling aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het energieverbruik.”

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Rijn en IJssel over het project
Website van Waterstromen
Website Papierfabriek Doetinchem
H2O-opinie: waterschappen als grondstof- en energieleveranciers

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.