Het Openbaar Ministerie eist een boete van 25.000 euro voor Waterschap De Dommel. Het waterschap heeft vorig jaar meerdere keren te laat melding gedaan van biogaslekkages in de energiefabriek Tilburg. De Dommel benadrukt dat het maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen en ongewone voorvallen zo spoedig mogelijk te melden.
Op 20 juli en op 23 juli 2016 veroorzaakten twee verschillende breuken in de gasleidingen van de energiefabriek lekkages. De installatie moest worden stilgelegd en gerepareerd. De lekkages werden te laat gemeld aan de Omgevingsdienst. Ook de lekkages en storingen op 4 oktober en 29 november vorig jaar werden te laat gemeld. Omdat die meldingen niet tijdig plaatsvonden, dreigt voor het waterschap nu een boete.
De Dommel stelt in zijn verweer dat de moeizame samenwerking met aannemer Heijmans een rol heeft gespeeld bij de te late meldingen. De aannemer was verantwoordelijk voor de plek waar de lekkages ontstonden. Sinds begin dit jaar is het waterschap volledig eigenaar van de energiefabriek.
Het waterschap heeft geleerd van de gebeurtenissen vorig jaar. "We hebben maatregelen genomen om onverhoopt voorkomende ongewone voorvallen zo snel mogelijk te melden," zegt Marlies Bruning van De Dommel. Zo heeft het waterschap de medewerkers uitvoerig geïnstrueerd over het belang van het doen, en wel zo spoedig mogelijk, van telefonische meldingen. "Ook doen we niet langer alleen per e-mail melding, maar eerst telefonisch."
Of de lekkages gevaar voor mens en milieu hebben opgeleverd, is niet meer precies te achterhalen en het waterschap staat ook alleen terecht vanwege de te late meldingen. Volgens Bruning hebben de lekkages geen significante gevaren veroorzaakt. "Er was sprake van geurhinder, maar het risico op de rioolwaterzuivering is heel beperkt geweest."
De uitspraak van de rechter wordt op 31 oktober verwacht.