secundair logo knw 1

De uiterwaardvergraving Meinerswijk bij Arnhem. Foto Rijkswaterstaat

Bouwen in de uiterwaarden mag niet meer, schreef minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in de kabinetsbrief ‘Water en bodem sturend’. Maar in Arnhem mogen de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk van de Raad van State gewoon doorgaan. Met dank aan een nevengeul die het water van de Nederrijn laat dalen.

Het draait om plannen van Kondor Wessels Projecten voor de bouw van 430 woningen en de aanleg van een natuur- en recreatiegebied van 300 hectare. Dat laatste is mogelijk dankzij de opbrengst van de woningen.

De eerste ideeën dateren al uit 1979, toen de Arnhemse Scheepsbouwmaatschappij daar nog zat, zegt Roy Nijenhuis van Kondor Wessels in dit artikel. Toen die de deuren sloot, werden de plannen serieus.

Nadat de gemeenteraad akkoord ging, dwongen tegenstanders een referendum af. Ook twee waterschappen in de regio, Vallei en Veluwe en Rivierenland, openden de aanval. Bouwen in de uiterwaarden kan gevaarlijk zijn, waarschuwden zij.

Raad van State
Toen dat allemaal niet hielp, wendden de tegenstanders – waaronder Stichting Kloppend Stadshart en Milieudefensie – zich tot de Raad van State. Die veegde hun argumenten in zijn uitspraak van 29 maart van dit jaar van tafel. Kondor Wessels Projecten, dat steeds heeft betoogd dat de plannen de waterveiligheid juist verbeteren, mag die gaan uitvoeren.

De aanleg van een nevengeul zorgt er volgens de projectontwikkelaar voor dat het waterpeil in de rivier 10 centimeter daalt. De woningen worden gebouwd op grond die nu bij hoogwater ook al niet onderstroomt.

Kondor Wessels Projecten wordt daarin gesteund door een uitgebreid onderzoek van de Stichting Advies Bestuursrechtspraak (STAB) in opdracht van de Raad van State. In dat rapport wordt geconcludeerd dat de argumenten van de tegenstanders niet valide zijn.

Rijkswaterstaat
Een van de conclusies is dat de hoeveelheid water die langs Arnhem stroomt in de toekomst niet zal toenemen. Ook zou Rijkswaterstaat het hoogwater prima kunnen reguleren over de Waal, de IJssel en de Nederrijn. In de plannen voor de nieuwe wijk zou bovendien voldoende ruimte zijn voor eventuele extra maatregelen.

In de brief ‘Water en bodem sturend’ verklaart minister Harbers dat nieuwe bebouwing in de uiterwaarden (die vallen onder de Beleidslijn grote rivieren) niet meer is toegestaan. Dat moet de rivieren ‘klimaatrobuuster’ maken en ‘toenemende schade’ voorkomen.

De waterschappen gaan niet over de uiterwaarden, zegt een woordvoerder van Rivierenland desgevraagd. Zij verwijst naar Rijkswaterstaat. Die kon vanmiddag niet reageren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.