secundair logo knw 1

Rob van Dongen (Brabant Water) en Noortje de Bruin (Avans Academy) ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst voor een nieuwe opleiding l Foto Brabant Water

Samen met Avans Academie voor Associate Degrees (AAAD) begint Brabant Water in september de nieuwe praktijkgerichte opleiding Engineering. Daarmee wil het drinkwaterbedrijf eigen medewerkers bijscholen op het gebied van technische innovaties en nieuwe professionals aantrekken. Het betreft volgens Brabant Water een primeur. 

"Het is voor zover wij weten voor het eerst dat een drinkwaterbedrijf samen met een onderwijsinstelling een praktijkgerichte hbo-opleiding ontwikkelt en aan de medewerkers aanbiedt", zegt woordvoerder Pyter Hiemstra van Brabant Water. 

Deze week ondertekende het drinkwaterbedrijf en de in Den Bosch gevestigde Avans Academie de samenwerkingsovereenkomst voor de opleiding, die na de zomer van start gaat. Belangstellenden kunnen zich vanaf nu melden via studielink.nl

Het gaat om een tweejarige hbo-opleiding op onderwijsniveau 5 (Associate Degree), die toegankelijk is voor mensen met een mbo-diploma niveau 4 op zak. Wie dat wil, kan hierna in twee jaar nog een volwaardig hbo-diploma halen.  

Meer samenwerking
Brabant Water is zelf met het initiatief gekomen om een nieuwe, op de drinkwatersector gerichte opleiding op te zetten, vertelt Hiemstra. "Zowel vanuit de eigen bedrijfsvoering als bij de opleidingsinstituten zagen wij dat er behoefte was aan meer samenwerking. Gezien onze behoefte aan meer specifiek opgeleid personeel hebben wij het contact gezocht met Avans, wat geleid heeft tot deze opleiding."

Die is vooral gericht op innovatie. In het steeds sneller veranderende technische vakgebied is er volgens Brabant Water zonder innovatie geen toekomst. Voorbeelden zijn het onderzoek naar de mogelijkheid om drinkwater te maken van zeewater, de ontwikkeling van een digitale kopie (‘digital twin’) van het meer dan 20.000 kilometer lange leidingnet en hergebruik van grondstoffen. 

Duale opleiding
De opleiding Engineering is een zogenaamde duale opleiding, wat betekent dat de studenten vier dagen per week leren in de praktijk combineren met één dag theorie. Onder hen is in elk geval alvast een aantal medewerkers van Brabant Water. ‘Nieuwe’ studenten die zich aanmelden, komen in dienst van het drinkwaterbedrijf en kunnen vanuit dat dienstverband de opleiding volgen.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie