secundair logo knw 1

Impressie van kassen bij abdij (Beeld: Waterschap De Dommel)

De trappistenabdij Koningshoeven in Berkel-Enschot gaat op initiatief van Waterschap De Dommel het afvalwater van de bierproductie zuiveren met behulp van tropische planten. Deze methode is een innovatie voor Nederland.

Met de eerste schop in de grond gaf abt Dom Bernardus vanochtend het startsein voor de bouw van de twee plantenkassen waarin het water wordt gezuiverd. De kassen zijn in het najaar gereed. De brouwerij waarin het vermaarde trappistenbier La Trappe wordt gemaakt en de andere activiteiten zoals een bakkerij en kaasmakerij produceren jaarlijks bijna een miljoen kubieke meter afvalwater. Dit water hoeft dan niet meer te worden afgevoerd naar de afvalwaterzuivering. De abdij gaat het gezuiverde afvalwater gebruiken voor de irrigatie van eigen grond, het sproeien van planten in de kwekerij en het omspoelen van bierflessen.

Waterschap De Dommel kwam met het idee om in de abdij in Berkel-Enschot (gemeente Tilburg) de biologische zuiveringsmethode toe te passen. István Koller, strategisch adviseur industrie bij het waterschap, licht toe: “Ik kijk samen met allerlei bedrijven naar projecten waarin we de meerwaarde van water in de breedste zin van het woord kunnen benutten. Dit is zo’n project. De monniken zijn enthousiast omdat ze hiermee vervuiling van de aarde voorkomen.”

Robuust concept
Het concept is ontwikkeld door het Hongaarse bedrijf Biopolus en wordt volgens Koller voor het eerst in ons land toegepast. In de twee kassen die door aannemersbedrijf M.J. Oomen worden gebouwd, komt een aantal bakken te staan waarin de wortels van tropische planten hangen. Aan deze wortels hechten zich de bacteriën die het afvalwater zuiveren. Koller: “Elke bak heeft zijn eigen aquatisch ecosysteem. Het afvalwater gaat met grote snelheid door deze reactoren, waarbij de toxische stoffen eruit worden gefilterd. Dit zuiveringsconcept is veel robuuster dan de traditionele methode met grote ronde bassins. Daar worden zevenhonderd soorten bacteriën gebruikt en hier meer dan drieduizend.”

De bedoeling is ook om op termijn grondstoffen terug te winnen. “Deze volgende stap noemen we de Biomakerij”, zegt Koller. “Er zijn potentieel zo’n vijftig stoffen interessant. Denk bijvoorbeeld aan humuszuren en aan bouwstoffen voor bioplastics en zelfs de farmaceutische industrie. HAS Hogeschool gaat binnenkort onderzoeken welke stoffen we eruit kunnen pakken.”

Nieuwe generatie waterzuivering
Abdij Koningshoeven investeert ongeveer 2 tot 2,5 miljoen euro in het project. Na acht jaar heeft de abdij dat bedrag al terugverdiend, vertelt Koller. “De intussen toegekende subsidies zijn hierbij nog niet eens meegerekend. De provincie Noord-Brabant subsidieert het project vanuit een regeling om de watervoorraad op hoge zandgronden in stand te houden. De Europese Unie geeft een bijdrage vanuit het innovatieprogramma Horizon 2020, circulaire economie. Brussel vindt het project een veelbelovend voorbeeld van de nieuwe generatie waterzuivering voor de circulaire economie.”

Volgens de Nederlandse wetgeving gaat het om de verwerking van afvalstoffen bij het eigen bedrijf en daarvoor gelden zeer strenge regels. Het duurde dan ook geruime tijd voordat alle vergunningen rond waren, zegt Koller. “De wetgeving loopt wel vaker achter bij innovaties. De nieuwe Omgevingswet moet zo’n vernieuwend project gemakkelijker maken.”

Koller merkt op dat het concept eveneens interessant is voor de stedelijke omgeving. “Er is geen botanische kas nodig. De zuiveringsmethode kan ook worden toegepast in een ruimte, mits er voldoende licht is en de temperatuur niet beneden acht graden Celsius uitkomt. We zijn nu bezig met een vergelijkbaar initiatief in de Eindhovense wijk Strijp-S.”

Lees ook het bericht van Waterschap De Dommel.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.