secundair logo knw 1

Foto: Museumgemaal Caners

De watersector zet de deuren open tijdens de nationale Week van Ons Water die vandaag is begonnen en tot en met zondag 21 mei duurt. Het thema is schoon en gezond water.

Waterschappen, drinkwaterbedrijven en andere partijen organiseren allerlei activiteiten om het belang van water bij volwassenen en jongeren onder de aandacht te brengen. Zo kunnen mensen langs bijzondere waterpunten wandelen, op slootsafari gaan, een virtual reality game over water spelen en een college over dijkveiligheid volgen. Diverse rioolwaterzuiveringsinstallaties en waterproductiebedrijven houden een open dag. Watermusea hebben speciale programma’s.

Op scholen zijn er gastlessen. De lessen worden gegeven door mensen die in de watersector werken en jonge watersporters met olympische ambities. Zij vertellen waarom Nederland zo goed met water omgaat.

Voor het eerst wordt een nationale actie gehouden om vissen te tellen. Veel vrijwilligers brengen in kaart wat er zich onder de waterspiegel bevindt. Sportvissers kunnen hun vangsten via de app Mijn vismaat doorgeven. De actie wordt gecoördineerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met stichting RAVON en Sportvisserij Nederland.

Omdat het grootschalige project Ruimte voor de Rivier Zwolle onlangs is afgerond, organiseert Waterschap Drents Overijsselse Delta een publieksdag op zaterdag 20 mei. Bezoekers kunnen een wandeling maken door de nieuw ingerichte gebieden langs de IJssel, waarbij ze op enkele locaties theater kunnen bekijken. Ook is het mogelijk om door de uiterwaarden te fietsen en een korte boottocht in een van de nieuwe geulen te maken.

De Week van Ons Water valt samen met de Nationale Molen- en Gemalendag (zaterdag 13 en zondag 14 mei) en de Dag van de Bouw (zaterdag 20 mei). Dit weekend zijn ruim 950 molens en veertig gemalen open, zoals de monumentale gemalen in Eefde en Vollenhove en het museumgemaal Caners in Gewande. Op 20 mei kan onder andere een bezoek worden gebracht aan de bouwplaats van de nieuwe Ipenslotersluis in Amsterdam.

In het najaar vindt opnieuw een Week van Ons Water plaats. Die gaat over de bescherming tegen al het water vanuit de zee, rivieren en lucht. Deze week is van 18 tot en met 25 oktober.

Meer informatie over de activiteiten vindt u hier. Bekijk ook het overzicht van geopende molens en gemalen.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie