Afvalstoffen Terminal Moerdijk is volgens metingen van waterschap Brabantse Delta een bron van de verontreiniging met GenX-stoffen bij de rioolwaterzuivering in Bath. Het waterschap onderzoekt of er nog andere bronnen zijn.
Nadat in november sporen van GenX waren vastgesteld in Aarle-Rixtel en Eindhoven, heeft waterschap Brabantse Delta uit voorzorg metingen verricht bij de zes grootste rioolwaterzuiveringen in Midden- en West-Brabant. Het waterschap liet vorige week weten dat in het rioolwater en gezuiverde water van de installatie in Bath verhoogde waarden van de mogelijke kankerverwekkende GenX-stoffen waren aangetroffen. Het gaat om lage concentraties van 95 tot 110 nanogram per liter. De rwzi in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal zuivert het rioolwater van 35 dorpen en steden.
De Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) blijkt nu een bron te zijn. De afvalverwerker reinigt afvalwaterstromen van andere bedrijven, waarna het gezuiverde afvalwater terechtkomt in Bath. Na het bekend worden van de GenX-verontreiniging is ATM meteen een eigen onderzoek gestart en heeft ook contact opgenomen met de bevoegde instanties. Het waterschap Brabantse Delta trof vervolgens bij metingen GenX-stoffen in het effluent van ATM aan.
ATM loost het afvalwater niet op het oppervlaktewater, maar op de persleiding van het riool. Volgens het bedrijf is GenX 'ongewild en onaangekondigd' ontvangen. Het gaat bij GenX om een specifieke stof waarop niet regulier wordt geanalyseerd. ATM probeert te achterhalen uit welke aangeleverde afvalstroom de verontreiniging afkomstig is. Lukt dat, dan wordt de inname van deze stroom meteen gestaakt.
Het waterschap Brabantse Delta blijft onderzoek doen naar mogelijke andere bronnen. Volgens het waterschap wordt het in Bath gezuiverde water niet gebruikt voor drinkwater. Het water belandt uiteindelijk in de Westerschelde.
Brabantse Delta over GenX-verontreiniging in Bath
Bericht eerdere vondst van twee Brabantse bronnen