secundair logo knw 1

De onderhandelingen voor een CAO bij de waterbedrijven zijn mislukt. Zelfs een bemiddelingspoging kon de gesprekken niet vlot trekken. Werkgevers kondigen nu eenzijdig een loonsverhoging af.

Dat de onderhandelingen zo lang hebben geduurd en uiteindelijk fout liepen, komt met name doordat de partijen het niet eens kunnen worden over twee onderwerpen: de hoogte van de loonsverhoging en de vraag of loonsverhoging lager mag zijn voor medewerkers met een garantiebaan.

Werkgevers kiezen voor een gematigde loonsverhoging en willen de verschillen in inkomsten tussen mensen met en zonder garantiebanen verkleinen. Dit willen ze bereiken door mensen met garantiebaan minder loonsverhoging te geven. De werkgevers zeggen als monopolist in de markt niet te veel meer te willen betalen dan de rest van Nederland en claimen dat het grote inkomensverschil tussen mensen met dezelfde baan tot spanningen binnen de bedrijven leidt.

De vakbonden kozen vanaf het begin van de onderhandelingen voor meer loonsverhoging en de eis dat deze loonsverhoging voor alle medewerkers geldt, dus zowel voor medewerkers met garantiebanen als medewerkers zonder. Het loonvoorstel van de werkgevers komt volgens de bonden netto neer op koopkrachtverlies en differentiatie tussen de loonsverhoging zorgt juist voor tweespalt tussen de medewerkers van de waterbedrijven. Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseerden de vakbonden deze zomer drie stakingen.

Bemiddelaar Hans Borstlap, voormalig topambtenaar en lid van de Raad van State, die er eerder dit jaar wel in slaagde om de onderhandelingen tussen vakbonden en waterschappen vlot te trekken, vond geen uitweg. Zijn aanbevelingen lagen dichter bij de voorstelling van de werkgevers dan die van de bonden. Voor werkgevers reden om bij hun standpunten te blijven. De vakbonden wilden, met de stakingen nog in het achterhoofd, juist op deze punten niet bewegen.

Er komt dus geen nieuwe CAO. Werkgevers hebben aangekondigd hun medewerkers nu eenzijdig een loonsverhoging aan te bieden. De hoogte daarvan wordt binnenkort bekendgemaakt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.