secundair logo knw 1

Antibioticapillen. Foto VIG

Een consortium van achttien organisaties uit de water- en zorgsector wil zich versneld inzetten om antibioticaresten in (oppervlakte)water terug te dringen. Dat is namelijk een belangrijke factor bij het ontstaan van antimicrobiële resistentie, volgens de partijen een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan COVID-19.

Wereldwijd sterven nu al jaarlijks 700.000 mensen aan infecties omdat bestaande geneesmiddelen niet meer werken, zegt woordvoerder Franc de Korte van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), een van de initiatiefnemers van het consortium. "Als er niets gebeurt, stijgt dit aantal mogelijk tot 10 miljoen in 2050. De maatschappelijke en economische impact is dan groter dan die van COVID-19."

1607 Franc de KorteFranc de KorteDe belangrijkste oorzaken van antimicrobiële resistentie (AMR) zijn het gebruik van antibiotica door de mens, bij dieren en in de landbouw en lekken bij productielocaties in landen als India en China. "Daar is het probleem nog veel groter dan bij ons", zegt De Korte. "Het is een onzichtbaar, maar veelkoppig monster."

Volgens het consortium vraagt AMR om een snelle aanpak, waarbij Nederland ook internationaal een voortrekkersrol kan spelen. Daartoe wil het nationaal en internationaal ‘multidisciplinaire samenwerkingsprojecten’ beginnen op het gebied van watertechnologie.

Ketenaanpak
De coalitie duurzame farmacie (VIG, Bogin, Neprofam, KNMP) werkt in de ‘Ketenaanpak medicijnresten uit water’ in ons land al samen met de waterschappen, de drinkwaterbedrijven, de provincies en het Rijk aan het terugdringen van medicijnresten in het water. Maar dat gaat het consortium, waarbij ook European Water Stewardship en waterbedrijf Evides zijn aangesloten, niet vlot genoeg.

De Korte: "Er wordt veel over gesproken en er wordt onderzoek gedaan. Wij willen de stap naar de praktijk maken: wat gaan we nu doen?"

De partijen willen hun kennis van bestaande technologieën om antibiotica terug te dringen uit het milieu bundelen en nieuwe, meer duurzame en toegankelijke innovatieve oplossingen onderzoeken en ontwikkelen. Die zijn bedoeld voor ziekenhuizen, zorginstellingen, waterzuiveringsinstallaties en productielocaties in binnen- en buitenland.

Concrete projecten kan de woordvoerder nog niet noemen. "Maar denk bijvoorbeeld aan het delen van stoffenlijsten van medicatie. Dat zijn nu meestal geheime recepten."

Druppel
Hij verwijst naar een top vorige week in Berlijn en Washington, waar bekendgemaakt werd dat farmaceutische bedrijven 1 miljard dollar investeren in een fonds om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

"Dat is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, maar laten we die dan in elk geval tactisch inzetten. Als we antibiotica in water weten terug te dringen, blijven de huidige antibiotica ook langer inzetbaar."

Het consortium hoopt nog meer bedrijven en organisaties te kunnen verwelkomen. Veel partijen zijn nu volgens de woordvoerder afwachtend, maar steunen de aanpak wel. Dat geldt voor bijvoorbeeld de Unie van Waterschappen en de vereniging van waterbedrijven Vewin.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht AMR Insights
Ketenaanpak medicijnresten uit water
H2O-artikel: Wat leverde de test in Aarle-Rixtel nou op?
H2O-bericht: Zorg belooft maatregelen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'