secundair logo knw 1

Antibioticapillen. Foto VIG

Een consortium van achttien organisaties uit de water- en zorgsector wil zich versneld inzetten om antibioticaresten in (oppervlakte)water terug te dringen. Dat is namelijk een belangrijke factor bij het ontstaan van antimicrobiële resistentie, volgens de partijen een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan COVID-19.

Wereldwijd sterven nu al jaarlijks 700.000 mensen aan infecties omdat bestaande geneesmiddelen niet meer werken, zegt woordvoerder Franc de Korte van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), een van de initiatiefnemers van het consortium. "Als er niets gebeurt, stijgt dit aantal mogelijk tot 10 miljoen in 2050. De maatschappelijke en economische impact is dan groter dan die van COVID-19."

1607 Franc de KorteFranc de KorteDe belangrijkste oorzaken van antimicrobiële resistentie (AMR) zijn het gebruik van antibiotica door de mens, bij dieren en in de landbouw en lekken bij productielocaties in landen als India en China. "Daar is het probleem nog veel groter dan bij ons", zegt De Korte. "Het is een onzichtbaar, maar veelkoppig monster."

Volgens het consortium vraagt AMR om een snelle aanpak, waarbij Nederland ook internationaal een voortrekkersrol kan spelen. Daartoe wil het nationaal en internationaal ‘multidisciplinaire samenwerkingsprojecten’ beginnen op het gebied van watertechnologie.

Ketenaanpak
De coalitie duurzame farmacie (VIG, Bogin, Neprofam, KNMP) werkt in de ‘Ketenaanpak medicijnresten uit water’ in ons land al samen met de waterschappen, de drinkwaterbedrijven, de provincies en het Rijk aan het terugdringen van medicijnresten in het water. Maar dat gaat het consortium, waarbij ook European Water Stewardship en waterbedrijf Evides zijn aangesloten, niet vlot genoeg.

De Korte: "Er wordt veel over gesproken en er wordt onderzoek gedaan. Wij willen de stap naar de praktijk maken: wat gaan we nu doen?"

De partijen willen hun kennis van bestaande technologieën om antibiotica terug te dringen uit het milieu bundelen en nieuwe, meer duurzame en toegankelijke innovatieve oplossingen onderzoeken en ontwikkelen. Die zijn bedoeld voor ziekenhuizen, zorginstellingen, waterzuiveringsinstallaties en productielocaties in binnen- en buitenland.

Concrete projecten kan de woordvoerder nog niet noemen. "Maar denk bijvoorbeeld aan het delen van stoffenlijsten van medicatie. Dat zijn nu meestal geheime recepten."

Druppel
Hij verwijst naar een top vorige week in Berlijn en Washington, waar bekendgemaakt werd dat farmaceutische bedrijven 1 miljard dollar investeren in een fonds om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

"Dat is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, maar laten we die dan in elk geval tactisch inzetten. Als we antibiotica in water weten terug te dringen, blijven de huidige antibiotica ook langer inzetbaar."

Het consortium hoopt nog meer bedrijven en organisaties te kunnen verwelkomen. Veel partijen zijn nu volgens de woordvoerder afwachtend, maar steunen de aanpak wel. Dat geldt voor bijvoorbeeld de Unie van Waterschappen en de vereniging van waterbedrijven Vewin.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht AMR Insights
Ketenaanpak medicijnresten uit water
H2O-artikel: Wat leverde de test in Aarle-Rixtel nou op?
H2O-bericht: Zorg belooft maatregelen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.