In een ‘Green Deal’ over een duurzamer zorg belooft de sector zich in te spannen om de vervuiling van het grond- en oppervlaktewater door medicijnresten tegen te gaan. De drinkwaterbedrijven zijn blij met deze stap.
Samen met 132 partijen uit de zorg, de overheid en het bedrijfsleven heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport gisteren, op de Dag van de Duurzaamheid, de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ getekend.
Daarin worden behalve over medicijnresten ook afspraken gemaakt over het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers.
De totale hoeveelheid medicijnresten die in het riool terechtkomen is te groot en zal zonder maatregelen nog verder groeien, beseffen de zorginstellingen. Vanuit het principe ‘voorkomen, verminderen en vervangen’ willen zij de vervuiling een halt toe roepen, onder meer door voorlichting en training.
Puzzelstukje
Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, is ‘’heel blij’’ met de Green Deal, zegt woordvoerder Amarins Komduur. ‘’Het gaat om een puzzelstukje in de hele ketenaanpak, waarin de drinkwaterbedrijven en de waterschappen ook participeren. Hiermee neemt de zorg nu zijn verantwoordelijkheid.’’
In het lobbywerk van Vewin is de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water een belangrijk thema. Restanten van geneesmiddelen die het menselijk lichaam verlaten worden niet voldoende gezuiverd door rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ze komen onder meer in rivieren terecht en vormen zo een bedreiging voor de bronnen van drinkwater en voor het milieu.
In alle schakels van de keten zijn volgens Vewin maatregelen nodig: van de ontwikkeling van medicijnen, het voorschrijven en het gebruik van medicijnen, tot aan de zuivering van afvalwater. Om te voorkomen dat medicijnresten het water bereiken, gaat het bijvoorbeeld om zuivering bij ziekenhuizen, openbaarheid van milieueffecten van geneesmiddelen, minder gebruik van röntgencontrastmiddelen en het niet meer door de gootsteen afvoeren van vloeibare geneesmiddelen.
Nog geen Europese strategie
Tot voor kort was de zorgsector zich nauwelijks bewust van de gevolgen van medicijngebruik voor bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening, zegt Komduur. ''Het waren werelden die elkaar niet kenden. Het ministerie heeft die met elkaar in verbinding gebracht. En toen is de bal gaan rollen.’’
Bijzonder is volgens haar dat de zorgsector in Nederland zich nu committeert, terwijl er nog steeds geen Europese strategie voor de aanpak van medicijnresten in het milieu is. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik stelde hier eind vorige week nog vragen over.
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht ministerie + samenvatting Green Deal
Reactie Vewin op Green Deal
Eerder bericht over lobbyagenda Vewin