secundair logo knw 1

In het afvalwater in Milaan en Turijn in het noorden van Italië waren in december al RNA-deeltjes van het coronavrius SARS-CoV-2 te vinden. Dat bericht het Italiaanse Hoger Instituut voor Gezondheid na onderzoek van het afvalwater uit enkele steden.

De onderzoekers maakten voor de studie gebruik van 40 monsters die ze verzamelden tussen oktober vorig jaar en februari van dit jaar. De analyse van het afvalwater brengt het instituut tot de conclusie dat het virus al langer verspreid was onder de Italiaanse bevolking. In China waar de coronapandemie uitbrak, werd het virus volgens de officiële lezingen pas eind december ontdekt.

Spanje
De bevindingen in Italië komen overeen met onderzoeken in Spanje, waar genetisch materiaal van het virus op 15 januari werd ontdekt in het afvalwater. Dat was 41 dagen voordat de eerste besmetting met het virus in Catalonië werd vastgesteld.

In Spanje werd het onderzoek gedaan door de Universiteit van Barcelona. Onderzoekers vonden deeltjes van het SARS-COV-2 in monsters afkomstig uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie in de Catalaanse hoofdstad.

“De resultaten, bevestigd door twee verschillende laboratoria met twee verschillende methoden, bevestigen dat SARS-CoV-2 aanwezig was in monsters genomen in Milaan en Turijn op 12 december 2019 en ook in Bologna op 29 januari 2020”, zegt Giuseppe La Rosa van de afdeling Waterkwaliteit en Gezondheid van het instituut in Italië.

Nederland
In Nederland wordt het rioolwater onderzocht door onderzoeksinstituut KWR Water Research in Nieuwegein en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Beide instituten troffen en treffen genetisch materiaal van het virus aan in monsters uit meerdere rioolwaterzuiveringsinstallaties. RIVM wil de rioolwaterscreening toevoegen aan de ‘SARS-CoV-2 surveillance’, vormgegeven in het zogeheten coronadashboard.

KWR kondigt een project aan in het Rijnmondgebied waarbij onder andere wordt onderzocht hoe COVID-19 zo efficiënt mogelijk opgespoord en gemeten kan worden in (delen van) steden, en hoe deze informatie in een ‘dashboard’ toegankelijk kan worden weergeven om te helpen bij beslissingen over inperkingsmaatregelen. Door gegevens uit rioolwaterscreening te koppelen aan gegevens over patiënten met COVID-19 kan een completer beeld ontstaan van de verspreiding van deze ziekte onder de bevolking, zo wordt gesteld. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit o.a. Erasmus Medisch Centrum (Virologie, Huisartsengeneeskunde, Medische Informatica), Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), RoyalHaskoning DHV, Partners4UrbanWater, waterschappen en KWR Water Research Institute. STOWA, de Erasmus Foundation en de TKI Watertechnologie financieren het project.

 

MEER INFORMATIE
KWR-artikel: Volgen van SARS-CoV-2 in rioolwater en in patiënten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.