secundair logo knw 1

De structuur en de bereikbaarheid van het ‘Crisis Expert Team milieu en drinkwater (CET-md), een netwerk van acht kennisinstituten, is het afgelopen jaar aangepast. Het team is niet alleen meer via een centraal nummer te bereiken, maar ook via elk individueel instituut. Nieuw is ook dat de zogeheten watertelefoon van KWR Water, onderdeel van CET-md, kan worden gebeld voor andere vragen dan over drinkwater, zoals verontreiniging van oppervlakte- of grondwater.

Het expertteam kan door veiligheidsregio’s, drinkwaterbedrijven en (rijks)overheidsorganisaties worden geraadpleegd bij calamiteiten zoals een brand, lekkage of lozing, waarbij wordt gevreesd voor gevolgen voor het milieu of drinkwatervoorziening. De inzet is dat met de specialistische informatie van het team snel en adequaat gereageerd kan worden om de schade te beperken.

In het verleden zijn er meerdere calamiteiten geweest die een negatieve impact hadden op de drinkwatervoorziening. Zo moesten waterbedrijven in 2015 de inname van Maaswater voor de productie van drinkwater een tijdlang staken, vanwege de pyrazoolverontreiniging. Ook bij de grote brand in Moerdijk (2011), waarbij grote hoeveelheden neerslag vanuit de rookpluim in het oppervlaktewater terechtkwamen, speelde de vraag of, en zo ja welke, gevolgen dit zou hebben voor de drinkwaterproductie.

Het team is 7 dagen per week 24 uur bereikbaar via de aangesloten instituten (zie kader). Het instituut dat de melding binnen krijgt, kan direct het hele netwerk alarmeren. Een instelling kan ook rechtstreeks contact opnemen met het CET-md via de zogenoemde procesmanagers, zijnde werknemers van de aangesloten instituten, die bij toerbeurt piket draaien, en te bereiken zijn via nummer 088-6788999.

De procesmanager zorgt ervoor dat de vraag direct bij alle relevante instanties op tafel komt, en alle kennis zo snel mogelijk wordt gebundeld tot één advies. Alle antwoorden van de kennisinstituten worden gebundeld tot één onafhankelijk, goed onderbouwd en gericht advies over risico’s, mogelijke maatregelen en handelingsperspectieven. Dit advies gaat dan naar het operationeel crisisteam of het crisisbeleidsteam. Het is geen bindend advies, maar kan bestuurders wel helpen om goede beslissingen te nemen, stelt het expertteam.


CET md full liggend

ACHT KENNISORGANISATIES

Het CET-md is een netwerk dat bestaat uit acht kennisorganisaties. Dat zijn:

  • Defensie/CEAG (coördinatiecentrum expertise arbeidsomstandigheden en gezondheid)
  • KNMI: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
  • KWR Water Research Institute
  • LIOGS: landelijk Informatiepunt Ongevallen Gevaarlijke Stoffen
  • RIVM/MOD: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Milieuongevallendienst
  • UMC Utrecht/NIVC: Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.
  • WFSR: Wageningen Food Safety Research
  • WMCN/LCM: Watermanagementcentrum Nederland, Landelijke Coördinatiecommissie Milieuverontreiniging Water

KWR heeft de Watertelefoon, een dienst die oorspronkelijk is opgericht voor drinkwaterbedrijven en 24/7 open staat voor vragen over drinkwater. In het kader van CET-md kan de telefoon ook worden gebeld met andere vragen over water, zoals verontreiniging van oppervlakte- of grondwater. Bij KWR zijn Ton van Leerdam en Roberta Hofman aangewezen als procesmanager bij het CET-md, bij Vitens is dit Kees Schoon.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland