secundair logo knw 1

Watergezant Henk Ovink beantwoordt vragen tijdens de opening van de AIWW | Foto Guus Schoonewille

We zijn slim genoeg om oplossingen te vinden voor de complexe uitdagingen. Dat is niet het probleem, het gaat om de wil om de problemen aan te pakken. Dat zei de Nederlandse watergezant Henk Ovink vanochtend bij de opening van de Amsterdam International Water Week.

De Nederlandse waterambassadeur Ovink zette de toon op het tweedaagse congres met een energieke oproep om nu te handelen, aansluitend op de doelstelling van de AIWW, die door waterprofessionals uit de hele wereld wordt bezocht.

"Act now", stelde Ovink en hij zei daarbij dat het essentieel is om grote stappen te maken om de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en de afspraken van het Parijse Klimaatakkoord te halen. Beide mondiale doelen raken steeds verder uit zicht, zo blijkt uit tussentijdse rapportages, onder meer van het klimaatpanel IPCC. Ovink: “Business as usual is niet genoeg, de wereld heeft een groot gat te dichten.”

Geen tijd te verliezen
In zijn presentatie onderstreepte de waterambassadeur dat de inzet van het congres, nu handelen en 'proactief' cases van de grond tillen, nodig is om de problemen het hoofd te bieden. Er is gezien de urgentie van de problemen geen tijd meer te verliezen.

Om het belang van de inzet van de waterprofessionals te benadrukken stelde Ovink dat de klimaatcrisis een watercrisis is. Ook David Nabarro, voormalig speciale adviseur aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor de 2030 Agenda, onderstreepte in zijn bijdrage de cruciale rol van water voor de gezondheid en welzijn van mensen.

De voormalig VN-adviseur schetste de unieke wending die vooraf ging aan het opstellen van de 17 ontwikkelingsdoelen door de VN. In Rio de Janeiro werd tijdens de VN conferentie in 2012 de basis gelegd voor de ontwikkelingsdoelen en daar werd voor het eerst vastgesteld dat de duurzame ontwikkeling inspanning vraagt van álle landen, arm en rijk. “De doelen zijn een uitdaging voor de hele wereld.”

'Dit is het enige plan dat we hebben voor de toekomst'

'Laat niemand achter'
In hun bespiegelingen benadrukten beide sprekers de noodzaak om iedereen mee te nemen in de aanpak van de wereldwijde waterproblemen. Ovink: “Laat niemand achter, dat is zo belangrijk. We moeten investeren in de mensen.” Nabarro: “De duurzame ontwikkelingsdoelen zetten de mens centraal met integrale acties, van overheden, gemeenschappen, bedrijfsleven en wetenschap.”

En voegde hij er aan toe: “Dit is het enige plan dat we hebben voor de toekomst. En water vervult daar een centrale rol in. Het is goed dat u als waterprofessionals uw unieke rol ziet.”

En evenals Ovink benadrukte Nabarro dat in de aanpak van problemen en zoeken van oplossingen mensen en gemeenschappen betrokken worden. Nabarro: “Zorg dat je in het ritme van de mensen je oplossingen zoekt.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie