secundair logo knw 1

Waterschap Rijn en IJssel is begonnen met een grote schoonmaakoperatie in het deel van de Berkel bij stuw Hoge Weide dat nog vervuild is. Hier wordt het verontreinigde slib op de bodem weggehaald. Begin deze maand leidde een persleidingbreuk bij de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Lochem tot grote problemen.

Bij de breuk die op 5 november werd ontdekt, kwam ongeveer vierhonderd kubieke meter aan eiwitrijk melkspoelwater in de Berkel terecht. Hierdoor werd het ecosysteem ernstig aangetast. Duizenden vissen gingen dood door een gebrek aan zuurstof, al konden veel vissen nog worden gered. Waterschap Rijn en IJssel heeft het restwater van FrieslandCampina opgevangen en geïsoleerd in het deel van de Berkel bij stuw Hoge Weide. Deze stuw ligt nabij de Gelderse plaats Lochem. Ook zijn grote zuurstofplaten ter hoogte van stuw Besselink in Almen geplaatst om de natuur te beschermen.

Het afgesloten stuk van de rivier bij stuw Hoge Weide wordt nu aangepakt. De schoonmaakoperatie is vandaag gestart en duurt ongeveer twaalf dagen. Op een traject van ongeveer een kilometer zuigt de aannemer met een baggerboot het water en het slib op de bodem op. Om dit werk mogelijk te maken wordt vers water aangevoerd vanuit het Twentekanaal.

Het waterschap heeft tot het baggeren besloten na een monsteranalyse. Er bleek een sliblaagje op de bodem te zijn afgezet dat veel zuurstof aan het water onttrekt. Ook zijn de nutriëntengehalten verhoogd. Na het weghalen van het slib kan het zuurstofniveau zich herstellen. Het opgezogen water en slib worden afgevoerd naar het nabijgelegen baggerdepot.

Stuw Hoge Weide wordt na de afronding van de schoonmaakactie weer geopend. Het water kan dan normaal door de Berkel stromen. In de rest van de Berkel - van Zutphen tot Lochem - is de waterkwaliteit weer goed en zuurstofrijk. De persleiding van de zuivelfabriek is inmiddels gerepareerd.

Waterschap Rijn en IJssel houdt de komende twee jaar nauwlettend in de gaten hoe het dieren- en plantenleven in de Berkel zich herstelt. Ecoloog Bastiaan van Zuidam zegt in De Gelderlander dat aan het einde van de zomer van 2019 kan worden vastgesteld hoe het gaat met de visstand. Hij is positief. “Grote delen van de Berkel hebben niets gemerkt van deze calamiteit. Daar zit dus nog heel veel gezonde vis. We verwachten dat het herstel redelijk snel gaat.”

 

MEER INFORMATIE
Updates door waterschap Rijn en IJssel
Q&A over gevolgen van de leidingbreuk 
Proceswater ontwricht al anderhalve week het leven in de Berkel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie